Arad

Anunt Diamant Euroinstal

Euro Instal Arad - Instalatii sanitare si accesorii
https://euro-instal.ro

De ce să mergi la un medic dermatolog pentru controlul alunițelor?

De ce să mergi la un medic dermatolog pentru controlul alunițelor?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
EM Inbound
Vizualizari
611

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Fiecare dintre noi a auzit măcar o persoană apropiată discutând despre alunițe. Sau, poate chiar noi, am observat un nev melanocitar (așa cum mai sunt alunițele numite din punct de vedere medical) pe corp. Ceea ce ne face să ne întrebăm ce sunt aceste alunițe, de ce au apărut brusc aceastea, există mai multe tipuri de alunițe sau doar unul singur, sunt ele periculoase ? Dar dacă din greșeală ați rupt una, ce se întâmplă? Probabil că v-ați gândit să extirpați această excrescență, dar nu știți care sunt riscurile unei astfel de intervenții sau dacă se poate face.

În aces articol ne propunem să răspundem la cele mai fecvente întrebări pe care le-ați putea avea legat de această temă. De asemenea, ne propunem să vă demonstrăm de ce este important să mergem la medic dermatolog atunci când observăm apariția acestora pe corpul nostru.

Ce este o aluniță/ un nev melanocitar?
Alunița se poate caracteriza drept o formațiune benignă de la nivelul pielii, care apare ca rezultat al multiplicării melanocitelor, celule ce joacă un rol important în pigmentarea pielii. Nevii reprezintă aglomerări de astfel de celule care pigmentează pielea.

Tipuri de alunițe/ nevi
Putem distinge două tipuri de alunițe sau nevi în funcție de momentul dobândirii acestora. Trebuie să menționăm că nevii congenitali sau alunițele congenitale, pot fi prezente încă de la naștere pe corpul uman. Alunițele pot să se dezvolte și pe parcursul vieții. Acest tip de alunițe se mai numesc și nevi dobândiți sau alunițe dobândite.

De asemenea putem distinge diverse tipuri de alunițe sau nevi în funcție de formă, mărime, culoare. Un exemplu concludent sunt diversele tipuri de nevi precum: congenitali mici, congenitali medii sau chiar gigantici. Mai mult, există și nevi congenitali piloși, nevi lentiginos, nevi Ota (se caracterizează printr-o pată brun-albăstruie la nivelul obrazului, ochiului și frunții) sau sub forma unei pete albăstrui apărute la nivelul lombar.

Nevii dobândiți pot fi la rândul lor de o multitudine de tipuri :comuni, atipici, displazici (pigmentari), albaști, celulari, Miescher, Unna Meyerson nevi cu halou Spitz, Reed, recurenți, agminați, acrali, unghiali. Există mai multe tipuri de alunițe, care pot fi împărțite pe categorii în funcție de locul unde apar: epidermice, juncționale, dermice sau intradermice.

Alunițe periculoase
După cum bine puteți observa există o multitudine de astfel de excrescențe, care pot apărea la nivelul pielii și nu numai. Însă, când devin aceste alunițe periculoase sau când ar trebui să mergem să consultăm un specialist dermatolog nu este ușor de stabilit pentru pacienți. Cel mai frecvent, pacientul ajunge la medicul dermatolog atunci când sesizează prezența unei formațiuni, care poartă denumirea de melanom.

Un melanom reprezintă structura unei alunițe obișnuite, dar care este de dimensiuni mai mari și care prezintă o dezvoltare structurală anormală. Totuși, alunițele se pot schimba și din alte motive, care nu sunt neapărat legate de transformarea în melanom.

După expunerea la soare sau perioada unei sarcini, acestea pot să se sufere accentuarea pigmentului, poate apărea un halou eczemos, de culoare roșie, care să prezinte structură uscată, iar acestea sunt doar o parte din varietatea de alte manifestări posibile. De asemenea, persoanele care prezintă un număr crescut de alunițe pe corp (peste 100), au un risc crescut de a dezvolta melonom.

De asemenea, nevii pigmentari normali sau displazici reprezintă un alt foctor pentru care ar trebui să mergeți la un control dermatologic specializat.. Aceștia reprezintă un risc crescut de a evolua către un melanom malign, care reprezintă cea mai gravă formă de cancer. Evoluția acestora depinde de mai mulți factori de risc cum ar fi: ochi sau un ten deschis la culoare, existența pistruilor sau al unui număr mare de alunițe, sensibilitate la soare, arsuri solare, antecedente familiale etc.

Este important să știm că, în mare parte, nevii dobândiți rămân în stare beningnă, însă în cazul pacienților care prezintă un număr crescut de nevi pigmentari dobândiți riscul de a dezvolta un melanom malign se dublează.

Apariția bruscă a alunițelor pe corp - cauze
Când vine vorba despre apariția bruscă a alunițelor, primul lucru pe care trebuie să îl avem în vedere este dacă sunt beningne sau maligne. Mai mult, trebuie să avem în vedere cauzele favorizante pentru apariția acestora:

  • un sistem imunitar slăbit
  • expunerea la radiații ultraviolete
  • un pigment al pielii deschis la culoare
  • moștenirea genetică

Ruperea Alunițelor

Adesea se îmtâmplă să resimțim la nivel pielii o formațiune, să nu știm ce este și să insistăm asupra ei pănă când o rupem. Apoi, constatăm că era o aluniță și începem să ne speriem crezând că este ceva grav. Vestea bună este că acea aluniță ruptă nu reprezintă un risc major doar dacă deja avea un potențial precanceros sau canceros. În majoritatea cazurilor putem aplica o cremă care conține antibiotic pentru a se evita infectarea acesteia. Ulterior, pacientul trebuie totuși să consulte medicul dermatolog pentru a se asigura că nu are motive de îngrijorare. De asemena, pentru a evita ruperea acestora, se poate interveni prin extirpare.

Extirparea alunițelor
Putem alege să extirpăm alunițele sau nevii inestetici care prezintă risc pentru starea noastră de sănătate. Însă, este recomandat ca înainte de a face acest lucru să se efectueze o dermatoscopie. Dupa excizie, alunita extirpata va fi trimisa la un laborator pentru a se efectua examenul histopatologic (biopsie).

Mai mult, când vine vorba de extirparea alunițelor maligne, odată cu alunița respectivă se îndepărtează și țesutul din jurul acesteia pentru a se evita recidiva. În cazurile avansate se verifică și nodulii limfatici pentru a fi extirpați în cazul în care au fost afectați și aceștia. Există cazuri când melanomul face metastaze. În aceste cazuri chimioterapia, radioterapia și imunoterapia sunt folosite ca tratament pentru pacient.

După scoaterea alunițelor, mai ales a unei alunițe maligne, pacientul trebuie să fie consultat periodic de medicul dermatolog, care va urmări starea pielii pacientului, dar și evoluția celorlalte alunițe (dacă există).

Concluzie
Este foarte important să ne auto-examinăm cel puțin odată pe lună starea alunițelor, iar orice schimbare care vi se pare anormală sau dacă alunițele se înmulțesc, să apelați la ajutor specializat. Adesea mergem la doctor când este prea târziu, când problema este prea gravă pentru a fi tratată. De aceea prevenția este foarte importantă. Mai ales când vine vorba de sănătatea pielii noastre.

Așadar, orice modificare la nivelul pielii ar trebui să reprezinte un motiv pentru a face un control de rutină la medicul dermatolog. Mai ales când vine vorba de alunițe sau nevi, întrucât detectarea precoce ne ferește de cancer, care la nivelul pielii este adesea nedureros.

Sursa foto: pexels.com

Autor

  • 0Partener de afaceri

  • EM Inbound Arad - agentie de marketing online cu focus pe SEO. Oferim companiilor posibilitatea de a-si creste vizibilitatea in mediul online prin creare de continut unic, creare de continut si campanii pe Social Media, promovare prin campaniile de Google Ads si optimizare SEO.
  • Arad
  • 0770470210

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro