Arad

VR/AR - tehnologiile virtuale care schimbă realitatea ce ne înconjoară

VR/AR - tehnologiile virtuale care schimbă realitatea ce ne înconjoară

Detalii

Categorie
Stiri Tehnologie
Modificat
acum 3 luni si 14 ore
Vizualizari
432

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Într-o lume în care tehnologiile digitale ne permit să interacționăm cu oameni aflați la capătul Pământului sau să pariem în mare viteză – https://infospeed.ro/2021/02/08/bonusurile-la-jocurile-de-noroc-cum-sa-pariezi-cu-o-viteza-in-plus/ – mai era doar un pas până la modificarea realității înconjurătoare. Iar acest pas a fost realizat prin folosirea tehnologiilor virtuale – VR și AR – care ne oferă noi posibilități de a experimenta și de a descoperi realitatea în forme surprinzătoare.

Ce poate face și ce nu poate face tehnologia VR/AR?
Virtual Reality este o tehnologie care permite explorarea unor realități digitale în care nivelul de interacțiune este total grație implicării tuturor celor 5 simțuri umane. VR implică atât gândirea umană, cât și simțurile tactil, olfactiv, vizual, auditiv și gustativ), dar într-un mediu în care te poți considera complet izolat. AR îi oferă celui care experimentează posibilitatea de a interacționa într-un mediu real în care sunt integrate imagini digitalizate și în care îți păstrezi controlul total asupra realității.

Realitatea virtuală este folosită în mare parte în industria de gaming (61%), dar și-a găsit aplicabilitate și în alte zone. De exemplu, educația reprezintă mediul perfect pentru implementarea acestui tip de realitate, de altfel, VR-ul fiind prezent în 41% din sectorul educațional. Este folosită cu succes și pe segmentul echipamentelor medicale, în industria de producție auto, dar și în televiziune, cinematografie și publicitate.

Totuși, realitatea virtuală se confruntă cu o serie de limitări, mare parte dintre acestea având legătură cu percepția umană asupra tehnologiilor inovatoare. 24% dintre oameni consideră că acest tip de tehnologie nu oferă un conținut calitativ la un nivel maxim (care să imite la perfecțiune realitatea). Echipamentul mult prea voluminos și erorile de natură tehnică îi deranjează pe 26% dintre oameni, în timp ce 10% dintre aceștia se plâng de costurile unor astfel de dispozitive.

Se poate spune că Virtual Reality poate schimba realitatea lumii înconjurătoare, dar în anumite cazuri nu poate schimba oamenii. Cu toate acestea, previziunile specialiștilor indică o potențială creștere a numărului de dispozitive comercializate până în 2026 de până la 18,6 miliarde de unități. De menționat faptul că în 2019, numărul total al echipamentelor dotate cu tehnologie VR/AR era de 5, 5 miliarde de unități.

Cei mai bine poziționați producători de aparatură VR sunt Facebook, Sony și Pico – cotele lor de piață sunt de 38,7%, 21, 9% și 9,2%. Topul este completat de DPRV și HTC, care au o cotă de piață de 8,9%, respectiv 4,9%.

Avem nevoie în mod real de VR/AR?
În ciuda reticenței oamenilor, acest tip de tehnologii ajută în mod real la obținerea de informații despre modul în care ne raportăm, interacționăm și ne adaptăm la realitate. Studiul comportamentului uman, a interconexiunii celor 5 simțuri și a felului în care reușim să găsim soluții în diverse situații este un beneficiu oferit de utilizarea acestor dispozitive (25%).

Aproximativ 49% dintre oameni consideră că tehnologiile de acest gen ne oferă informații extrem de utile în ceea ce privește modul în care acționăm, dar ne și permit să studiem în timp real anumite scenarii din viața reală, oferindu-ne posibilitatea de a găsi soluții de rezolvare a acestor situații. În plus, tehnicile VR/AR ne sprijină în dezvoltarea creativității (48%) și pentru a lucra în siguranță de la distanță (47%).

Iar atunci când vrem să experimentăm, VR este mediul în care putem face un “transfer de personalitate” și să descoperim realitățile altor persoane (41%). Până la urmă, Virtual Reality și Augmented Reality chiar ne pot ajuta să schimbăm realitatea înconjurătoare. Important este ca și noi, oamenii, să ne dorim acest lucru!