Arad

Ultimele zile de Festival la Arad, sub semnul comediei și al muzicii

Ultimele zile de Festival la Arad, sub semnul comediei și al muzicii

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 10 luni
Vizualizari
832

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ultimele trei zile ale ediției aniversare a Festivalului Internațional de Teatru Clasic de la Arad stau sub semnul comediei și al muzicii. Situații surprinzătoare și personaje autentic românești, clasice cum s-ar zice, muzică de teatru și un musical de cel mai înalt nivel.

Sâmbătă, 16 noiembrie, ora 18.00, Teatrul Național Pécs din Ungaria revine în Sala Mare a Teatrului „Ioan Slavici” din Arad, cu spectacolul „Jocuri în castel” de Ferenc Molnár, regia Méhes László, o comedie elegantă, cu dialoguri strălucite şi roluri remarcabile. Turai și Gál, doi dramaturgi de succes, merg într-un castel alături de tânărul și talentatul compozitor, Adam, cu dorința de a-i face o surpriză logodnicei sale, Ana. Surpriza însă va fi a lor: sunt martorii unei întâlniri între şarmantul actor Almády și tânăraactriță Ana, ce se termină cu o scenă compromițătoare între cei doi.
Seara se încheie într-o notă muzicală, cu nouă piese de teatru faimoase, repovestite, cântate și parodiate. Începând cu ora 21.00, în Sala Studio, actorul Alex Ștefănescu intră în lumea marilor creații dramatice precum „Romeo și Julieta” sau „O scrisoare pierdută”, într-un fel neașteptat și original. Spectacolul este produs de unteatru, București.

„Moș Nichifor”, celebrul personaj al lui Ion Creangă, pus în scenă de Alexandru Dabija, poposește la Arad duminică, 17 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare. Un spectacol despre întâlnirea dintre două generații și confruntarea dintre două feluri de a vedea lumea: una conservatoare, ironic-tradiționalistă și una modernă, agresivă în fragilitatea ei. O întâlnire cu doi actori de excepție, Marcel Iureș și Ruxandra Maniu.

Tibor Cári este unul dintre acei compozitori de muzică de teatru care nu au nevoie de prezentare. Este pianist, compozitor și inițiatorul unor importante proiecte artistice. „Muzica teatrului” a debutat în urmă cu zece ani și a adus de-a lungul timpului alături de Tibor Cári artiști dintre cei mai importanți. Tot duminică de la ora 21.00, în Sala Studio, vor suna acorduri ale unor muzici create pentru piese de teatru celebre, piese compuse pentru spectacole posibile și cântece care au evadat din scenele pentru care au fost scrise.

Ediția de argint a Festivalului Internațional de Teatru Clasic de la Arad se va încheia luni, 18 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare, cu briliantul spectacol al Teatrului Excelsior, „Familia Addams”, libretul Marshall Brickman & Rick Elice, muzica și versurile Andrew Lippa, pus în scenă de Răzvan Mazilu.
„Un musical flamboaiant, dark, savuros, mai ales inteligent, în care spiritul original al celei mai celebre familii neconvenţionale se exprimă artistic într-o formă performantă din toate punctele de vedere. (…) „Familia Addams” este nu doar cea mai recentă premieră a genului, ci, mai ales, cea mai reuşită. Răzvan Mazilu şi-a rafinat şi perfecţionat tehnica regizorală, specifică acestui tip de spectacol care cere multă atenţie pentru detalii şi o îmbinare mai mult ca perfectă a tuturor palierelor artistice de creaţie.” – scria criticul de teatru Alina Epîngeac în revista Amfiteatru.

FITCA 25 a gândit pentru spectatorii săi un început de săptămână unic și un final de ediție cu spectacole la cel mai înalt nivel, prezențe scenice de renume.

BIROUL DE PRESĂ
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE TEATRU CLASIC, ARAD 2019

PROGRAMUL FITCA 2019
16-18 NOIEMBRIE

16 noiembrie | ora 18.00 | Sala Mare
Jocuri în castel de Ferenc Molnár
Regia: Méhes László
Scenografia: Rózsa István
Costumele: Horváth Kata
Producător: Teatrul Național Pécs, Ungaria
Durata: 2h40min (cu două pauze)
*Spectacol în limba maghiară, cu supratitrare în limba română
Cu: Köles Ferenc, Urbán Tibor, Takaró Kristóf, Illés Alexa, Józsa Richárd, Bera Márk, Széll Horváth Lajos

16 noiembrie | ora 21.00 | Sala Studio
Nouă piese de teatru remixate
Concert one-man show cu Alex Ștefănescu
Producător: unteatru, București
Durata: 1h30min (fără pauză)

17 noiembrie | ora 19.00 | Sala Mare
Moș Nichifor
După „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă
Adaptarea şi regia: Alexandru Dabija
Costumele: Manuela Pungan
Producător: Teatrul ACT, București
Durata: 1h10min (fără pauză)
12+
Distribuţia: Moș Nichifor – Marcel Iureș; Malca – Ruxandra Maniu

17 noiembrie | ora 21.00 | Sala Studio
Muzica teatrului – 15 ani
Concert Cári Tibor
Durata: 1h15 min(fără pauză)

Cári Tibor – pian, compozitor
Carmen Păulescu – vioară
Radu Mariana – vioară
Vlad Colar – flaut
Szabo J. Attila – violoncel
Borbély B. Emília, Magyari Etelka, Molnos András Csaba, Kiss Attila – voce

18 noiembrie | ora 19.00 | Sala Mare
Familia Addams
Libretul: Marshall Brickman & Rick Elice
Muzica și versurile: Andrew Lippa
Traducerea și adaptarea: Carmen Stanciu
Traducerea și adaptarea songurilor: Alex Ștefănescu
Regia, coregrafia și costumele: Răzvan Mazilu
Decoruri: Sabina Spatariu
Producător: Teatrul Excelsior, București
Durata: 2h30min (cu pauză)
12+

Distribuția:
Gomez Addams – Lucian Ionescu; Morticia Addams – Camelia Pintilie; Wednesday Addams – Ana Udroiu; Pugsley Addams – Matei Hotăranu; Unchiul Fester – Mihai Mitrea; Bunica – Aida Avieriței; Lurch Mircea – Alexandru Băluță; Alice Beineke – Maria Alexievici; Mal Beineke – Doru Bem; Lucas Beineke – Dan Pughineanu

Strămoșii:
Marchiza – Andreea Hristu; Mireasa – Iulia Samson; Balerina – Loredana Cosovanu;
Clownul – Alex Popa; Soldatul – Dan Clucinschi; Gangsterul – Ovidiu Ușvat

BILETE AICI: https://www.biletmaster.ro/ron/Festival/58001348/FESTIVALUL-INTERNATIONAL-DE-TEATRU-CLASIC-ARAD