Arad

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Arad - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Arad pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro

Tipuri de vesminte bisericesti si semnificatiile acestora


Tipuri de vesminte bisericesti si semnificatiile acestora

Detalii stire

Categorie
Stiri religie
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Vizualizari
4479

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Straiele purtate de slujitorii bisericii isi gasesc originile inca din vremurile Imperiului Bizantin. Dintotdeauna au fost incărcate de sens, de semnificații mai mult decat deosebite, in mod similar cu orice uniforma care ilustreaza misiunea celui care o poarta. In cazul vesmintelor bisericesti, este vorba despre misiunea spirituala pe care o are de indeplinit slujitorul bisericii, dar si de conduita sa morala.

Pentru a obtine mai multe detalii despre tipurile, importanta si semnificatiile vesmintelor bisericesti am apelat la expertii Crilovic (vesmintebisericesti.ro). In principiu, aceste straie se impart in 3 categorii: vesminte neliturgice, vesminte in care se oficiaza slujbele si vesminte specifice monahilor si ierarhilor. In paragrafele urmatoare vom face o descriere mai amanuntita a acestora.

Straie preotesti neliturgice


In acest caz este vorba despre haina preoteasca denumita dulama, reverenda sau rasa. Este vorba de un vesmant negru, larg, cu maneci largi, incins sau nu la brau. Istoria acestui vesmant porneste din Bizant, cand majoritatea barbatilor purtau haine asemanatoare cu reverenda, in culori diverse. Inca din acea vreme, preotii purtau reverende de culoare neagra, in semn de smerenie. Un alt vesmant neliturgic este si potcapul sau culionul – acel acoperamant pentru cap purtat de preoti tot in semn de smerenie.

Vesminte bisericesti in care se oficiaza slujbele


Hainele de zi cu zi purtate de preoti, precum reverenda sau potcapul, se deosebesc de vesmintele liturgice in sensul ca acestea din urma sunt incarcate de semnificatii deosebite. Stiharul, spre exemplu, este o tunica lunga, de regula de culoare deschisa, imbracata de diaconi si preoti. Acest vesmant aminteste de Sfanta Taina a Botezului, este realizat dintr-un material usor si de obicei este brodat pe margini.

Manecutele sunt vesmintele preotesti purtate in timpul slujbelor – un tip de mansete legate cu snururi, care prind stiharul pentru a nu stanjeni miscarile mainilor preotului pe parcursul oficierii slujbei religioase. Si aceste piese sunt brodate in marea majoritate a cazurilor cu motive florale si cruci. Manecutele sunt purtate atat de diaconi, cat si de preoti.

Epitrahilul, braul si felonul completeaza tinuta preoteasca din timpul oficierii slujbelor. Epitrahilul mai este cunoscut si sub denumirea de patrafir si are aspectul unei esarfe – se poarta in jurul gatului, cu extremitatile atarnand peste pieptul preotului, fiind un vesmant fara de care slujitorul Bisericii nu poate savarsi nici o slujba. Braul este in mod normal confectionat din panza si este la randul sau brodat cu motive specifice bisericesti. Felonul este acel vesmant larg, fara maneci, purtat peste toate celelalte straie preotesti. Felonul simbolizeaza haina rosie care inchipuie puterea lui Dumnezeu, purtata in timpul patimilor de Mantuitor.

Vesminte bisericesti specifice, purtate de monahi si ierarhi


Sacosul si mantia reprezinta la randul lor vesminte incarcate de sens. Spre deosebire de felon, sacosul este un vesmant mai strans pe corp, cu maneci largi. In vechime, reprezenta un privilegiu acordat de imparatul bizantin anumitor patriarhi, iar dupa caderea Constantinopolului utilizarea sacosului s-a incetatenit in randul episcopilor. Mantia este similara cu o pelerina si se poarta incheiata la gat si la picioare de catre ierarhi, la intrarea solemna in biserica, inainte de oficierea Sfintei Liturghii.

Omoforul este considerat unul dintre cele mai importante vesminte purtate de episcopi. Simbolizeaza oaia ratacita pe care Mantuitorul a gasit-o si a ocrotit-o si se poarta in jurul umerilor. Epigonatul este un alt vesmant purtat de ierarhi, in forma de romb, legat cu un snur si care atarna pe genunchiul drept. Acest strai bisericesc simbolizeaza cuvantul lui Dumnezeu. Engolpionul este acel medalion oval purtat pe piept, care infatiseaza o icoana a Maicii Domnului, a Mantuitorului sau a unei mari sarbatori.

Camilafca este purtata de monahi in timpul oficierii serviciului religios si arata ca un val de panza atasat de potcap, care coboara peste spatele celui care il poarta. Mitra este acea coroana purtata pe cap de ierarhii bisericii, in timpul oficierii Sfintelor Slujbe. Toate aceste vesminte bisericesti, indiferent daca sunt purtate zilnic sau doar in timpul slujbelor, sunt incarcate de semnificatii deosebite. Rolul lor este de a face distinctia intre slujitorii bisericii si credinciosi, dar si de a arata respect, demnitate si smerenie fata de divinitate.

Aceste informatii oferite de expertii Crilovic pot fi completate cu cele din cadrul blogului vesmintebisericesti.ro, in cadrul aceluiasi website gasindu-se vesminte bisericesti deosebite, menite sa infrumuseteze orice slujba savarsita in Sfanta Biserica.

Autor

  • 0Partener de afaceri

  • eAdvertising este o agenție de marketing online cu focus pe SEO, care dezvoltă campanii la scara largă cu un scop clar: să genereze rezultate de top business-urilor din online, în primele poziții din Google.
  • 0743243306

Anunt Diamant EuroInstal - Calea Radnei

EuroInstal Arad - Calea Radnei - tevi, fitinguri cupru, sanitare, accesorii pentru baie
https://euro-instal.ro