Arad

Reumatismul articular acut sau febra reumatismala

Reumatismul articular acut sau febra reumatismala

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 8 luni si 1 zi
Vizualizari
1359

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Reumatismul articular acut

Reumatismul articular acut (RAA) sau febra reumatismala este o boala inflamatorie a tesutului conjunctiv determinata de streptococul beta hemolititc de grupa A (de obicei implicat in faringo-amigdalite) care implica un mecanism infectios-imunologic (legat de anticorpi) si o evolutie cronica cu acutizari care pot leza endocardul valvular si miocardul cu consecinte posibil letale.
In timp, aceasta boala va duce la afectarea inimii, articulatiilor, sistemului nervos central, tegumentelor si tesuturilor subcutanate. Este cauza cea mai frecventa de valvulopatii (sunt acele suferinte cardiace caracterizate prin alterarea functiei de supapa a uneia sau mai multor valve din inima ca urmare a unor leziuni anatomice) dobandite la copii si tineri.

Reumatismul articular acut apare, in general, la copiii intre 5 si 15 ani. Cauza determinarii bolii o reprezinta o faringita produsa de streptococul beta-hemolitic grup A, care precede cu 1-3 saptamani aparitia manifestarilor clinice ale febrei reumatismale.
Factorii de risc: ereditatea, nutritia deficitara- lipsa vitaminelor C, D, A, precum si deficitul de calciu si fosfor, conditii de viata insalubre, locuri aglomerate (camine de copii, familii numeroase), unde exista conditii de raspandire a infectiei streptococice.

Semnele si simptomele in reumatismul articular acut:
Poliartrita reprezinta inflamarea mai mult articulatii.
Caracteristici: apare la nivelul articulatiilor mari de la nivelul membrelor superioare si inferioare, are caracter fugace; este simetrica si migratorie, apare pe fondul unui episod de febra, articulatiile afectate prezinta roseate, tumefactie (umflarea zonei inflamate), caldura locala, durere.

Cardita reumatismala este un proces inflamator care afecteaza cordul.
Caracteristici: apare la 3 saptamani de la faringita streptococica, marirea in dimensiuni a cordului, diminuarea zgomotelor determinate de bataile inimii, aparitia aritmiilor cardiace (inima incepe sa bata haotic)
Coreea minor este determinata de afectarea cerebrala si se manifesta prin miscari dezorganizate, astenie, slabiciune musculara. Musculatura fetei este cea mai des afectata, bolnavii prezentand grimase involuntare. Este de doua ori mai frecventa la sexul feminin.

Eritem marginat
Caracteristici: leziuni eritematoase (rosietice ) care au o evolutie de saptamani sau luni localizate de obicei pe trunchi sau pe marginea superioara a membrelor.
Noduli subcutanati se intalnesc in 5% din cazuri
Caracteristici: sunt elemente rosii, ferme, dureroase cu diametru de 0,5-2 cm., localizate pe suprafetele osoase proeminente sau pe tendoanele muschilor extensori de la maini si picioare. Sunt variabili la numar: de la 1 la 3, nodulii avand o evolutie de la cateva zile la cateva saptamani. Pe langa aceste leziuni, in reumatismul articular acut mai apare febra si leucocitoza (cresterea numarului de celule albe in sange).

Filtre

Tip: Boli