Arad

Regimul nutritional ALTRUIST

Regimul nutritional ALTRUIST

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 5 luni si 1 saptamana
Apartine de
Brol Medical Center
Vizualizari
451

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Într-o carte fascinantă pentru cei pasionați de istorie, artă culinară sau evoluție, Jacques Attali pomenește despre regimul nutrițional ALTRUIST. Într-o carte cu un titlu sugestiv, ”Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca?, m-am agățat de acest concept pe care, tare mult doresc să-l dezvolt în practica și munca mea, de aici înainte… Și, te provoc și pe tine a te gândi la asta! Ce înseamnă, în aceste vremuri cu schimbări semnificative în adaptare, regimul nutrițional ALTRUIST?

Mi-am adus aminte de un îndemn ce aparține culturii noastre creștine, la început de post. Simplu și firesc este acest îndemn, mărturisit doar pentru urechile celor ce stau mai departe de gândul că, această călătorie numită viață, este doar despre plăcere! Nici poveste, ar spune mulți dintre cercetătorii de azi în neuroștiințe, având în vedere că, nu puteai ”să suferi de boemie”, visător și zâmbitor dintr-un hamac și, să supraviețuiești! Viața aceasta este despre supraviețuire, punct! Despre cum ne-am adaptat și cum o facem și de aici înainte, pe viitor. Iar, vremurile de azi aduc tot mai sonor voci ce spun că trăim istorie, vremuri în care lupta pentru supraviețuire se dă și la nivelul mental…

Cum poți să îți stăpânești emoțiile și să dezvolți creativitatea, la nivel de criză? Trăim o criză, poate la fiecare palier existențial, chiar acum. Inteligența emoțională și reziliența psihologică joacă un rol decisiv în următorii ani, spun mulți iar, și mai mulți, simt deja conștient sau nu asta… Credința vine și ea imperativ, aproape de noi…

Dar, să revin la îndemnul simplu, al creștinului: ”În post, să te hrănești precum un om sărac.” Este semnificativ acest îndemn, cu adânc ecou interior pentru unii, fără sens pentru alții… Și, ce frumoasă este diversitatea, un alt factor ce ne-a ajutat în timp, să supraviețuim!

Cel mai bun regim alimentar aparține fiecăruia, în conformitate cu ce ne învață știința și experiența. În funcție de obiectivele sau nevoile tale, estetic sau nu, alegi ce este bun pentru tine. Conform altruismului alimentar, aceste alegeri au nevoie să țină cont și de ceilalți, precum și de natura înconjurătoare.

Ce rol joacă toate aceste îndemnuri pentru societatea actuală?

Ei bine, o industrie de creștere intensivă a animalelor, în vedrea consumului exagerat de proteină animală sau produsele lactate ar putea prin diminuare aduce o scădere a emisilor de gaze cu efect de seră, încetarea despăduririlor la nivel global, precum și o industrie chimică alimentară adusă la un ritm mai puțin amețior și amenințător de dezvoltare…

Domeniul nutriției este deosebit de atractiv astăzi, trebuie să recunoști și tu asta! Avem o abundență în alegeri cum n-am trăit vreodată, iar asta nu este tocmai evoluitv ori adaptativ, să fie bine! Fiecare dietetician va avea într-un fel propriile sale recomandări, experiența personală nu are cum să nu-și pună amprenta asupra activității sale! Fructele recomandate de unii, nu vor fi pe lista altora, iar ritmul meselor este complet diferit. Cu mic dejun sau fără, cu cina sau mai bine fără, cu apă în timpul mesei sau la distanță de 60 minute după masă… Câte bordeie, atâtea obiceie!

Mă opresc, să te opresc și pe tine și să reflectăm un pic: ce ar putea însemna și pentru tine, regimul alimentar altruist? Ce ai putea face mai bine, pentru tine, în aceste vremuri de schimbare și adaptare? Să îți fie bine și ție, să le fie bine și celor din jur… Iar natura, să fie și ea prosperă și protejată de om!

Articol furnizat de https://www.laviniabratu.ro