Arad

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Arad - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Arad pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro

Nevii pigmentari (alunite)

Nevii pigmentari (alunite)

Detalii stire

Social links
Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 ani si 11 luni
Vizualizari
1495

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Fiecare dintre noi are una sau mai multe alunite raspandite pe tegument in diferite regiuni. Nu o singura data ne-am intrebat daca aceste alunite au potential cancerigen sau nu. Raspunsul corect nu poate veni decat din partea specialistului.

Inainte de toate, trebuie sa stiti ca exista multe mituri referitoare la legatura dintre alunite si cancerul de piele. In egala masura, exista si unele adevaruri. Este adevarat ca unele alunite, mai ales cele prezente de la nastere (congenitale), au un risc mai mare decat pielea normala de a se transforma in melanom – cel mai agresiv cancer de piele. Majoritatea alunitelor nu fac insa parte din aceasta categorie, iar riscul de a se transforma in melanom nu difera semnificativ de cel al pielii normale.

Cand ar trebui deci sa mergem la medic?
  • alunite cu diametrul peste 5 mm
  • alunita prost delimitata
  • alunita are margini neregulate
  • distributie neuniforma a pigmentului (implicit a culorii)
  • alunita cu suprafata neregulata, conopidiforma, nodulara
  • daca aveti multi nevi obisnuiti
  • alunite gigantice din nastere
  • nevi pigmentari atipici sau melanom malign in familie
  • daca e supradenivelat si e expus traumatismelor frecvente
  • chiar daca arata normal insa e intr-un loc unde nu-l puteti vedea si supraveghea
  • daca ati rupt sau ranit o alunita

Daca ceva vi se pare suspect nu ezitati sa mergeti la un consult dermatologic
Cum aflam ce tip de alunite avem?
Cel mai simplu, consultand un dermatolog cu experienta in diagnosticul si tratamentul acestora care va efectua o DERMATOSCOPIE si va evalua tipul si gradul de risc al alunitelor. Pentru majoritatea pacientilor, este suficienta o „inventariere” a alunitelor pe care le au. In acest fel, vor afla daca au alunite considerate riscante, ce trebuie excizate (indepartate) sau care trebuie urmarite la anumite intervale de timp. Numerosi pacienti vor fi linistiti dupa ce vor fi aflat ca alunitele lor nu constituie un risc si necesita doar supraveghere la intervale mari de timp. Acest lucru nu inseamna insa ca se pot expune la soare oricum si in orice conditii.

Arsurile solare, cel mai important factor de risc in aparitia melanomului
Expunerea solara excesiva, mai ales cea in urma careia se produc arsuri solare, este cel mai important factor de risc ce determina dezvoltarea cancerului de piele (melanomului). Prin urmare, indiferent de natura alunitelor, se recomanda o expunere mica/moderata la soare, iar daca se intrevede o expunere mare, inevitabila, preparatele fotoprotectoare sunt obligatorii.

“Melanomul malign este una din cele mai agresive tumori maligne. Se dezvoltă pe seama melanocitelor sau a celulelor nevice şi poate porni dintr-un tegument sănătos, dintr-un nev nevo-celular displazic, joncţional, sau dintr-un nev albastru. Apare cel mai frecvent la nivel cutanat, dar se poate prezenta în orice ţesut ce conţine celule pigmentare. La sexul feminin s-au observat localizări frecvente la nivelul membrelor inferioare, iar la sexul masculin la nivelul trunchiului dar poate fi localizat in orice teritoriu cutanat.

Melanomul malign are o incidenţă în continuă creştere în ultimele decenii, de aceea recomandam periodic un consult de specialitate al alunitelor suspecte la medicul dermatolog care le va examina atat fizic,cat si cu ajutorul DERMATOSCOPULUI.

Sfaturi utile pentru posesorii de alunite:
*Nu va maltratati alunitele! Puteti provoca o tragedie.
*
Nu smulgeti firele de par de pe alunite! Taiati-le cat mai scurte, neatingand alunitele!
*prezetati-va anual la un control dermatoscopic al alunitelor
*Incercati sa va protejati suplimentar alunitele si pielea prin respectarea orelor de plaja. Cremele de protectie solara nu asigura un ecran 100% sigur.
*Daca observati o modificare in aspectul unei alunite sau o rupeti/raniti prezentati-va la un control dermatologic
*Nu va temeti de excizia chirurgicala a unei alunite care prezinta un grad de risc sau pe care ati traumatizat-o deoarece excizia chirurgicala se realizeaza cu limite de siguranta, (fara a se atinge alunita) si este metoda cea mai sigura de a preveni o tragedie. Piesa excizata se trimite la examen histopatologic care va spune exact ce tip de alunita era, daca era benigna sau maligna (melanom) si, in acest caz, daca a fost excizata suficient de adanc (daca nu se recomanda extinderea exciziei).

In cadrul Centrului Medical Profilaxia din Timisoara puteti beneficia de consult de specialitate si videodermatoscopia alunitelor, sfaturi de ingrijire si protejare a lor precum si excizia chirurgicala a alunitelor cu risc sau a celor traumatizate. Excizia se face cu anestezie locala, cu limite de siguranta, sutura cu fir neresorbabil care se scoate dupa 7-10 zile.

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern construit si dotat conform celor mai noi standarde europene.
https://www.brol.ro