Arad

Infarctul miocardic acut si primul ajutor

Infarctul miocardic acut si primul ajutor

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 10 luni si 1 saptamana
Vizualizari
1076

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Infarctul miocardic acut - primul ajutor

Infarctul miocardic acut, denumit si atacul de cord este definit ca necroza (moartea) muschiului cardiac si apare atunci cand fluxul sanguin intr-un teritoriu cardiac este intrerupt, prin blocarea uneia sau, mai rar, a mai multor artere coronare

Infarctul se produce fie in urma unui spasm la nivelul arterelor coronare, fie în urma obstrucţionării complete a unei artere ce transportă sânge cu oxigen către inimă.

CAUZE:
Cea mai frecventa cauza a infarctului miocardic este ateroscleroza coronariana (90% dintre cazuri). Ateroscleroza coronariana presupune ingustarea vasului prin formarea placii de aterom (depuneri de colesterol, calciu). Placa de aterom este evolutiva. In momentul in care evolutia placii se complica (ex. ruptura placii) diametrul vasului se reduce drastic, pana la obstructie totala, conducand in cele din urma la moartea celulelor miocardice.
Pacientii predispusi la boli cardiovasculare sunt cei care prezinta factori de risc cardiovasculari (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, dislipidemie, obezitate, fumat, sedentarism, stres). Cumulul factorilor de risc creste riscul de infarct miocardic.
Cauze mai rare, asa zise non-aterosclerotice, sunt reprezentate de anomalii congenitale ale arterelor coronare, boli ale valvei aortice, embolii coronariene, boli inflamatorii ale vaselor, boli de sange, boli metabolice, consum de cocaina, traumatisme toracice.

SIMPTOME:
Simptomele caracteristice ale infarctului sunt durerea toracică de intensitate mare, o senzaţie de apăsare ce durează mai mult de 30 de minute, dar şi transpiraţiile şi anxietatea.
Durere violenta toracica, cel mai adesea localizata in spatele sternului sau in piept, intinsa spre baza gatului, in umarul si in mana stanga, in spate. Se simte ca o “gheara”, ca o menghina, ca o arsura pe o suprafata mai mare, ce nu se modifica la respiratie sau la schimbarea pozitiei si este frecvent insotita de transpiratii reci, lipsa de aer, dificultate de respiratie si, uneori, de greata si varsaturi. Durerea dureaza de obicei peste 15-20 minute si creste progresiv in intensitate.

PRIMUL AJUTOR:
indiferent ca ti se intampla tie sau cuiva de langa tine, pastreaza-ti pe cat posibil calmul si telefoneaza de urgenta la 112;
aseaza bolnavul pe spate, cu barbia ridicata, pentru a evita riscul de inghitire a limbii;
elibereaza orice sursa ce ar putea bloca respiratia: cravata, esarfa, proteza dentara etc.
administreaza bolnavului sub limba o tableta de nitroglicerina sau o tableta sfaramata de aspirina - va ajuta la fluidizarea sangelui;
daca varsa, intoarce-l pe partea dreapta, cu mana stanga sub obrazul drept. Piciorul drept trebuie tinut întins, iar cel stang flexat. Daca victima este o femeie gravida în ultimul trimestru al sarcinii, va fi asezata pe partea stanga.
in caz de lesin sau de pierdere a cunostintei, este foarte posibil ca bolnavul sa fi suferit un stop cardiac si se impune aplicarea de urgenta a manevrelor de resuscitare:verifica mai intai pulsul si respiratia
efectueaza compresii toracice, insotite sau nu - dupa caz - de ventilatie gura la gura: îngenuncheat langa bolnav, cu o mana mentine-i acestuia gura usor întredeschisa, iar cu cealalta sus tine-i fruntea si astupa-i narile. Apoi, inspira profund si lipeste-ti buzele etans pe gura victimei, insufland aer timp de doua-trei secunde. Cand este imposibila deschiderea gurii, poti recurge la respiratia gura la nas, efectuata dupa aceeasi tehnica, fara a astupa insa narile si mentinand gura victimei închisa;
pentru a realiza masajul cardiac bolnavul trebuie mai intai de toate asezat in pozitie dreapta, cu fata in sus. Urmareste cu primele doua degete de la o mana marginea arcului costal al ultimei coaste pana la osul ce uneste coastele in mijloc, in partea inferioara. Apoi, cu mainile una peste alta, incepe compresii si decompresii sternale, 60 pe minut, in ritmul: „unu si doi si trei si patru...” etc. Daca masajul este corect efectuat, sternul se deplaseaza cu o amplitudine de 3-4 cm.

TINE MINTE!
Indiferent dacă ţi se întâmplă ţie sau unei persoane din apropiere, cel mai important este să îţi păstrezi calmul şi să întrerupi orice efort fizic. Următorul pas este să soliciţi de urgenţă ajutor medical calificat, iar cât timp aştepţi ambulanţa, eliberează orice sursă ce ar putea bloca respiraţia, cum ar fi cravatele, eşarfele sau protezele dentare. Funcţiile vitale trebuie evaluate pentru a stabili dacă este nevoie de manevre de resuscitare cardio-respiratorie.
De asemenea, o tabletă de nitroglicerină sau o pastilă sfărâmată de aspirină va ajuta la fluidizarea sângelui.
În cazul în care suferiţi un atac miocardic, ar putea fi de ajutor să inspiraţi adânc şi să încercaţi să tuşiţi cu putere, pentru a stimula circulaţia sângelui către inimă.