Arad

Galbanum o planta miraculoasa

Galbanum o planta miraculoasa

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 3 ani si 3 luni
Vizualizari
820

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Astazi va prezentam o planta folosita in vindecarea mai multor afectiuni: galbanul sau ferula. Masoterapia este o stiinta pluridisciplinara, cu multe legaturi cu alte domenii cum ar fi fizica, matematica, psihologia, parapsihologia. Iar botanica, dar mai ales fitologia, fitoterapia are legaturi directe cu masajul si vindecarea oamenilor.

Uleiurile esentiale din multe plante sunt utilizare in masoterapie ca si uleiuri purtatoare de “informatie” sau pot fi combinate cu alte uleiuri de masaj. In cazul de fata uleiul de galban poate fi folosit cu succes in calea spre vindecarea unor afectiuni specifice.

Galbanul sau ferula sau pe numele ei latin: Ferula galbaniflua L. sau Ferula gummosa L., Fam. Apiaceae sau Umbeliferae este o planta perena inalta pana in 2 m. Creste in zonele desertice din Orientul Mijlociu, pana la 3000m altitudine. Dar poate fi intalnita si in Romania in Gradinile Botanice si in colectiile private. Planta in intregime contine canale secretoare bogate in oleogumirezina. Pentru colectarea rezinei se fac incizii la baza plantei.

Planta este cunoscuta din cele mai vechi timpuri. Galbanul este mentionat in Vechiul Testament ca fiind una din plantele folosite la Altarul Tamaierii. Dioscoride aminteste despre efectele de usurare a durerilor de diverse cauze externe sau interne. Uleiul esential galbanum se obtine prin distilarea umeda si rezulta un ulei galben inchis sau prin distilare uscata obtinandu-se un ulei de culoare albastruie care seamana cu uleiul de Musetel. In aromaterapie se combina cu uleiul de brad, lavanda, violete, pin, geranium, styrax.

Uleiul de galbanum are efecte analgezice, antiinflamatoare, antiseptice, digestive, carminative, emenagoge. In Orient este un afrodisiac bine cunoscut.

Ca si terapie este recomandat in:
- afectiuni dermatologice: arsuri, abcese, eczeme, rani greu cicatrizabile
- afectiuni respiratorii de genul: tuse, catar, astm, bronsite
- afectiuni digestive: balonare, flatulenta, crampe, indigestii.

Sub forma de aerosoli nu este otravitor si nu produce iritatii.