Arad

Fumatul pasiv va afecteaza cainele?

Fumatul pasiv va afecteaza cainele?

Detalii stire

Categorie
Stiri editorial
Modificat
acum 2 saptamani si 5 zile
Vizualizari
58

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Fumatul pasiv va afecteaza cainele? Da. Fumul pasiv afecteaza adultii, copiii... si animalele de companie (chiar si pasarile si carasii aurii). Totusi, bolile cauzate de fumatul pasiv la caini pot fi prevenite.

Ce este fumatul pasiv la caini?

Fumatul pasiv este fumul de la o persoana care fumeaza iar cainele dvs. il respira. Acest fum se aseaza din aer, aproape de pamant, unde cainii dvs. (si si copiii mici!) isi petrec majoritatea timpului. Toate substantele chimice pe care un fumator le expira, cainele dvs. le va inspira. Fumul expirat de un fumator contine mai mult de 7.000 de substante chimice pe care cainele dvs. le poate inhala. Si cainele nu poate scapa de acest fum. Nu poate iesi afara, nu poate inchide usa si nu poate sa va ceara sa va opriti din fumat.

Federal Drug Administration (FDA) enumera 93 din aceste 7.000 de substante chimice pe lista Constituentilor potential daunatori din produsele din tutun si fumul de tutun. Acestea includ:

 • Amoniac (mortal, coroziv, folosit in ingrasamant)
 • Arsenic (utilizat in electronice, cauzeaza cancer)
 • Benzen (substanta chimica industriala care provoaca cancer)
 • Monoxid de carbon (gaz inodor care poate provoca moartea)
 • Formaldehida (gaz toxic folosit adesea in productie)
 • Cianura de hidrogen (un compus fatal)
 • Plumb si mercur (metale grele)
 • Nicotina
 • Toluen (se gaseste in titei si folosit in produse de vopsea)
 • Uraniu-238 (utilizat in combustibil nuclear)

Deci, desi este vorba despre fumatul pasiv... oriunde este fum, exista nicotina si asta vine cu propriul sau set de pericole pentru cainele dvs.

Nicotina este daunatoare pentru caini?

Chiar si cantitati mici de nicotina din aerul care contine fum de tigara pot fi toxice pentru cainele dvs. Studiile efectuate pe caini au relevat faptul ca fumul de tigara provoaca la caini bronhoconstrictie, respiratie accelerata, si alte efecte. Un studiu din 2007 s-a axat pe cainii din casele fumatorilor. Rezultatele au aratat o crestere semnificativa a macrofagelor si limfocitelor cainilor din aceste case. Acest lucru a demonstrat ca acesti caini au avut un raspuns imun la fumul de tigara.

Insa cainele dvs. poate avea si mai multe probleme. S-ar putea sa dea peste scrumiera, si sa ingereze cateva mucuri de tigara. Sau poate sa bea lichidul de reumplere pentru tigari electronice, care contine nicotina, sa roada recipientele de reumplere sau dispozitivele in sine. Rezultatul este acelasi, unul deloc bun.

Cantitati mici de nicotina, de la 20 la 100 mg, sunt fatale la caini si pisici:

 • O tigara obisnuita poate contine 9 - 30 mg nicotina.
 • Un trabuc poate contine 15 - 40 mg nicotina.
 • Mucurile de tigara pot contine 5 - 7 mg de nicotina.

Nu este nevoie de mult pentru a imbolnavi un caine. Chiar si o pasare-animal de companie se poate intoxica cu nicotina. Multe dintre substantele chimice eliberate in fumul de tigara sunt solubile in apa, asa ca chiar si pestii din bol sau acvariu sunt in pericol daca exista un fumator in casa. Deci, intoxicatia cu nicotina nu este ceva de tratat cu usurinta.

Simptome ale intoxicatiei cu nicotina la caini

Unele simptome ale fumatului pasiv la caini includ:

 • Varsaturi
 • Instabilitate
 • Salivare
 • Oboseala
 • Frecventa cardiaca rapida
 • Tremuraturi
 • Slabiciune
 • Convulsii
 • Moarte.

Fumul de tigara va poate ucide cainele. Daca cainele dvs. a ingerat un muc de tigara, nu ezitati sa il duceti la veterinar. Nu exista un antidot, asa ca cainele dvs. are nevoie de tratament imediat cat mai curand posibil.

Este fumatul pasiv nociv pentru caini?


Da. Orice problema de sanatate pe care o are cainele dvs. poate fi agravata de fumatul pasiv... sau poate duce la noi probleme. Si, desi nu ii putem intreba, mai mult ca sigur ca fumul de tigara nu este ceva placut pentru caini.
Iata ce se intampla daca un caine este expus la fum...

1. Afecteaza problemele de sanatate existente

Daca un caine are deja probleme de respiratie (un lucru frecvent la rasele brahicefalice, precum Pug, Boxer, Bulldog englez, Bulldog francez, Mops, Boston Terrier, Pekinez, Shih Tzu, Cavalier King Charles Spaniel si Lhasa Apso, etc.) atunci fumatul pasiv poate agrava situatia. Poate agrava problemele existente si poate duce la tuse cronica. Cainii care traiesc in medii cu fumat pasiv au, de asemenea, mai multe infectii oculare, alergii si alte probleme respiratorii.

2. Provocari ale sistemului imunitar

Cainii reactioneaza la fum asa cum ar face un fumator. Ei pot dezvolta un raspuns imun si pot crea un tip de globule albe numite macrofage alveolare. Aceste celule incearca sa distruga anomaliile si infectiile din plamani si incearca sa scape de particulele de fum de tutun, praf sau polen de plante. De asemenea, ele semnaleaza ajutor altor celule din sistemul imunitar.

Deci un caine care locuieste cu un fumator va avea un numar crescut de macrofage alveolare pentru a incerca sa elimine particulele de fum de tutun. Si unele dintre aceste macrofage contin particule negre de fum si toxine - care sunt tinute in plamanii lor. Iar odata cu cresterea cererii si a stresului asupra sistemului imunitar pentru a elimina particulele de fum, bolile si chiar cancerul se pot instala.

3. Poate duce la cancer nazal

Fumatul pasiv poate afecta un caine doar datorita lungimii nasului sau. Nasul unui caine este un filtru de aer care prinde particule din aer precum praful, polenul si fumul de tutun. Tine aceste particule departe de plamani, dar retine acei contaminanti si toxine in nas. Si un caine cu nasul mai mare va retine mai multe particule.

Ogarul englez, Barzoi (Ogarul rusesc) si Doberman Pinscher sunt rase cu nasul lung care prezinta un risc dublu de cancer nazal atunci cand sunt expuse la fumul de tutun. Cainele dvs. nu isi poate sufla nasul la fel ca oamenii, asa ca toate acele substante chimice si toxine enumerate mai devreme pot fi retinute in nas, crescand riscul de cancer nazal. Un studiu din 1998 a concluzionat ca exista o asociere intre fumul de tutun din mediu si cancerul nazal canin, in special la rasele cu nas lung. Ati putea crede ca acest lucru scade sansele de cancer pulmonar... dar ati gresi.

Pot cainii sa faca cancer pulmonar din cauza fumatului pasiv?

Rasele cu bot scurt si mediu, cum ar fi Pug, Bulldog, Beagle si Brittany Spaniel au un risc mai mare de cancer pulmonar. Asta pentru ca nasul lor au un filtru mai scurt, iar toxinele ajung direct in plamanii lor. Aceste particule fine se infiltreaza adanc in plamani. Iar daca fumatul pasiv nu este destul de rau, fumul rezidual persista si mai mult timp - saptamani, luni si chiar ani.

Ce este fumul rezidual?


Fumul rezidual este reziduul care ramane dupa ce fumul initial se risipeste din aer. Pentru caini, este la fel de nociv ca si fumatul pasiv. Aceste componente daunatoare, inclusiv nicotina, se depun pe piele, haine, mobilier si covoare. Si chiar daca aceste componente se aseaza pe perete, podele, tavane si mobilier, particulele si gazele sunt inca eliberate in aer. Ati vazut vreodata peretii ingalbeniti ai unei case in care locuieste un fumator? Cainii nu numai ca respira aceste substante, ci le inghit atunci cand se ingrijesc sau cand isi ling pielea sau hainele stapanului.

Exista o singura modalitate de a evita fumatul pasiv la caini. Renuntati la fumat (mai ales in casa)... si evitati sa va apropiati de oricine care fumeaza. Nu va duceti cainele in medii unde se fumeaza. Tineti minte, cainele dvs. nu are de ales.

Sursa imagine: pixabay.com