Arad

Facultatea de Stiinte Economice

Detalii facultate

Adresa
Arad, Strada Cocorilor, nr. 57
Telefon
0257213066
Web
www.uvvg.ro/
Categorie
Facultati
Modificat
acum 5 ani si 10 luni
Vizualizari
2500

Voteaza & Distribuie

Prezentare facultate

Facultatea de stiinte Economice a luat fiinta in primul an de functionare a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad, respectiv in anul universitar 1990-1991. Prin H.G. nr.568/1995 s-a acordat autorizatie de functionare provizorie pentru Facultatea de Marketing, Management, Informatica, profil economic, specializarea marketing, durata de studii 5 (cinci) ani curs de zi si 6 ani curs fara frecventa, iar din octombrie 1996 pentru specializarea Administrarea Afacerilor. Prin O.U. nr.128/ 26.10.2001 s-a acordat acreditarea pentru Facultatea de Marketing, Management, Informatica, profil economic, specializarea Marketing, durata de studii 4 (patru) ani curs de zi si 5 (cinci) ani curs fara frecventa.
In prezent facultatea functioneaza cu specializarile Marketing, Administrarea afacerilor, Contabilitate si informatica de gestiune si Economia comertului turismului si serviciilor, avand durata studiilor de 3 ani la zi,invatamant la distanta si frecventa redusa. invatamantul la distanta a fost introdus in universitate incepand cu anul universitar 2002 - 2003.
Impreuna cu Prefectura, Primaria si Camera de Comert si Industrie, s-a ajuns la concluzia ca se manifesta o lipsa acuta de specialisti in domeniul economic, apreciindu-se ca numarul si rolul acestora se va amplificaan conditiile trecerii la economia de piata.
S-a analizat baza materiala si posibilitatile de asigurare cu cadre didactice, ajungandu-se la concluzia ca facultatea cu profil economic din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad va putea functiona in bune conditiuni. in acelasi timp s-a avut in vedere specificul geografic al zonei care consta intr-un mare numar de localitati cu densitate mare a populatiei, unite prin cai si mijloace de transport potrivite, lucru ce permite naveta studentilor, implicand cheltuieli reduse de intretinere. in plus judetul Arad, fiind amplasat la granita de vest a tarii cu mai multe puncte de trecere a frontierei, prin cai ferate si rutiere, constituie o premisa pentru intense relatii economice externe.
Specializarea aleasa la inceput in cadrul facultatii a fost corelata cu conditiile si cerintele locale de personal economic; in acelasi timp reprezentand o alternativa fata de specializari care se regasesc in modulele de pregatire de la universitatile de stat.
Disciplinele de invatamant relativ noi pentru aceasta perioada in tara noastra (marketing, management, cibernetica economica, cercetarea si dezvoltarea produselor, etc.) care au fost cuprinse in planurile de invatamant sunt corespunzatoare cerintelor actuale ale profesiei alese de studenti si se aliniaza tendintei de reducere a numarului de ore saptamanal realizand o mai buna orientare a pregatirii pentru specializari care grupeaza mai bine principalele cunostinte necesare specializarilor propuse. in acest sens au fost elaborate si noi planuri de invatamant.
Aprobarea primita pentru profilul si specializarile mai sus amintite ne-au obligat sa aducem perfectionarile necesare si corespunzatoare in cadrul planului de invatamant, care a fost adaptat acestor realitati.
Pentru a satisface cerintele pentru specialisti in domeniu economic si in alte zone din partea de vest a tarii au luat fiinta filiale cu profil economic ale universitatii la Satu Mare, Baia Mare, Zalau, Bistrita, Alba Iulia si Sebis.
Planurile si programele actuale de invatamant curicula academica - sunt aliniate procesului de la Bologna, ceea ce impreuna cu sistemul de credite transferabile asigura o mobilitate a studentilor si a absolventilor nostri, mobilitate caracteristica universitatilor europene ale secolului XXI. Aceasta aliniere la principalele curente din invatamantul superior al tarilor dezvoltate si cooperarea internationala inclusiv schimbul de studenti si de cadre didactice constituie linia directoare a managementului Facultatii noastre.
Conform H.G. 916 / 2005 publicata in M.O. 766 / 2005, in prezent noua denumire a facultatii este Facultatea de Stiinte Economice.

BAZA MATERIALA
Facultatea de Stiinte Economice functioneaza in urmatoarele spatii de invatamant:
Sediul central al facultatii se afla in cladirea de pe str. Cocorilor nr. 57, proprietatea Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad, cu o suprafata utila proprie de 1442 mp. In acest spatiu functioneaza:


  • 4 sali de curs, din care 2 sali a cate 150 locuri si doua sali a cate 80 de locuri;

  • 4 sali de seminar a cate 30 de locuri;

  • 7 cabinete cadre didactice;

  • 1 sala decanat;

  • 1 sala de secretariat;

  • 1 sala prodecan;

  • 1sala profesorala;

  • 1laborator informatica cu 22 posturi de lucru;


  • 1 sala biblioteca cu 20 posturi.

Spatii de folosinta exista in: Campusul universitar (respectiv in cladirile P+1, P+4) si Sediul "Zarandul". In cladirea P+1 dispunem de un laborator de informatica, 2 cabinete, 2 sali de materiale. In cladirea P+4 dispunem de 2 laboratoare de informatica, 2 laboratoare de merceologie, 1 cabinet de merceologie, 2 laboratoare de expertiza merceologica, 1 cabinet de cadre didactice. La sediul "Zarand" dispunem de biblioteca universitatii si de un laborator de informatica format din 30 de posturi de lucru legate la Internet.
Alte spatii respectiv: amfiteatrul "Zarandul" cu o suprafata totala de 150 mp si sala de sport de 1.800 mp. Problemele sociale ale studentilor sunt organizate in comun de catre universitate, existand un camin studentesc de 400 de locuri in imobilul B1 de pe str. Cocorilor, nr. 57 proprietatea universitatii, doua cantine studentesti una in Campus si una pe Bulevardul Dragalina, un club studentesc (Ateneul Studentesc pe Bulevardul Revolutiei nr.78) si baza sportiva a Facultatii de Educatie Fizica si Sport.