Arad

Este sigur să folosiți Facebook? Ar trebui să-mi fac griji cu privire la scurgerile recente de date?

Este sigur să folosiți Facebook? Ar trebui să-mi fac griji cu privire la scurgerile recente de date?

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 4 saptamani si 4 zile
Vizualizari
89

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Deși Facebook este una dintre cele mai populare, dacă nu și cea mai populară, rețea de socializare din lume, cu peste 3 miliarde de clienți, acesta are o mulțime de probleme, toate legate de folosirea și achiziționarea datelor personale a utilizatorilor săi. Mai mult de atât, compania nu știe utilizatorilor săi. Mai mult de atât, compania nu știe ce face și unde se duc datele tale după colectarea acestora de către algoritmele sale. În plus, Facebook compania care colectează cea mai mare cantitate de date personale din lume.

Acum, este timpul când chiar și site-urile cu pacanele gratis 77777 sunt mult mai securizate și au o politică mult mai sigură în privința datelor personale a utilizatorilor săi. Este în sfârșit timpul să vorbim despre o posibilă boicotare a resurselor Facebook și încetarea folosirii tuturor produselor deținute de conglomeratul american.

Care este problema principală?

Principala problemă a acestui site este că, fiind unul dintre cele mai mari baze de date din lume, cu milioane sau chiar miliarde de Gb de date personale a tuturor utilizatorilor, un număr ce trece peste 3 miliarde de oameni, Facebook nu poate explica utilizarea și folosirea datelor după colectarea acestora. În termeni simpli, Facebook nu știe exact unde se duc toate datele cu caracter personal după ce le colectează.

Cel mai mare scandal ce include datele personale a avut loc în anul 2021. Atunci, compania a pierdut datele personale a peste 550 de milioane de utilizatori. Tot, incluzând email-uri, numere de telefon, datele de naștere și chiar statutul relațiilor au fost postate online, ceea ce a dus la o pierdere colosală de bani și reputație pentru conglomeratul american.

Deși Facebook susține că această scurgere de informații se datează în anul 2019 și este deja documentată, mai multe forumuri de hackeri americani au depistat faptul că scurgerea de informații este cât se poate de recentă și ar putea afecta mai mult de 550 de milioane de oameni.

Care este problema cu documentul de la Facebook?

În același an a fost postat un document ce aparține corporației Facebook. Regulamentele de intimitate, în special General Data Protection Regulation, un standard internațional al drepturilor la intimitate online, spun că datele colectate cu un scop nu pot fi folosite într-un alt scop. De exemplu, dacă Facebook colectează email-ul tău pentru a te înregistra pe site, acesta nu poate folosi email-ul tău pentru reclame sau alte tipuri de publicitate.

Acum însă, când avem acest document de la Facebook, putem observa că compania americană are mari probleme în ce privește controlul asupra datelor utilizatorilor. Acesta arată un haos total în interiorul companiei și a serverelor de păstrare a datelor, ceea ce face ca tot mai mulți experți din diferite domenii ale științelor computerizate să afirme că serviciile prestate de compania Facebook, mai nou, Meta, nu sunt deloc sigure și pot duce la scurgeri masive de informații.

”Necunoașterea unde sunt toate datele cu exactitate este o mare problemă pentru orice business, când însă această afacere folosește datele personale ale utilizatorilor săi, această problemă cauzează mari încurcături de intimitate și trebuie rezolvată imediat.” Spune Jake Moore, un consultat cu privința la securitatea globală la ESET.

Cum afli și ce faci dacă ești partea scurgerii de informații?

Această întrebare îi chinuie pe majoritatea utilizatorilor acestei rețele de socializare. Înainte de a te întreba ce fac dacă sunt parte a acestei scurgeri de informații, trebuie să afli dacă chiar ai fost lipsit de datele tale personale. Pentru a afla asta, este nevoie de accesarea site-ului HaveIBeenPwned. Acesta este un site ce deține accesul la toate bazele de date și poate verifica dacă ai pierdut careva date sau nu.

Dacă ești printre cei care au fost jefuiți de datele lor personale, iată ce trebuie să faci.

  • Schimbă parola: Este foarte important să ai o parolă cât se poate de puternică și, dacă știi 100% că datele ți-au fost scurse, încearcă să schimbi parola, folosind una mai puternică decât cea precedentă.
  • Șterge aplicația de pe telefon: O metodă foarte bună de a crește securitatea datelor tale este de a șterge aplicația Facebook de pe telefon. Acest lucru îți va permite limitarea accesului la datele cu caracter personal dar și la alte date ce se pot conține în smartphone-ul tău.

Este oare timpul să uiți de Facebook?

După aceste noutăți despre scurgerile de informații și documentul care confirmă lipsa de intimitate a datelor cu caracter personal în interiorul serverelor Facebook, mulți oameni se gândesc să uite în totalitate de această rețea de socializare. În timp ce ștergerea completă a Facebook-ului pare o decizie bună, nu este în totalitate așa.

Evident că, dacă vrei să ștergi Facebook-ul definitiv, este complet alegerea ta. O alegere mai rațională însă ar fi ștergerea aplicației de pe telefon și accesarea acestui site doar din browserul calculatorului. De asemenea, ar fi o idee bună să îți criptezi mai bine datele sub o parolă mai puternică, să folosești un email aparte doar pentru Facebook și să nu conectezi numărul de telefon la contul tău. În plus, nimeni nu te roagă să confirmi datele de naștere sau alte date personale, de aceea, poți include imaginația proprie.