Arad

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro

E bine sa stii – 10 informatii esentiale despre certificatul energetic

E bine sa stii – 10 informatii esentiale despre certificatul energetic

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
934

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Certificatul energetic este un document obligatoriu care trebuie prezentat potentialilor clienti in eventualitatea unei tranzactii imobiliare si care trece de la vanzator la cumparator in momentul finalizarii tranzactiei. El informeaza asupra consumului de energie si joaca un rol important pe piata pentru ca in functie de el se stabilesc oarecum preturile de vanzare sau inchiriere.

  1. Contractul de vanzare – cumparare poate fi contestat si chiar declarat nul daca noul proprietar reclama lipsa certificatului energetic, mai ales ca el trebuie depus la administratia publica locala pentru stabilirea impozitului pe cladiri dupa cumparare. Iata de ce e bine sa stim cat mai multe detalii despre cum obtinem un certificat energetic.
  2. Un certificat energetic poate fi solicitat doar de la un auditor energetic atestat de gradul I sau II.
  3. Pentru siguranta celui care doreste sa solicite un certificat energetic se recomanda consultarea listei complete de auditori energetici autorizati de pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
  4. Costurile si durata de eliberare pentru un certificat energetic variaza de la un auditor la altul si de la o cladire la alta. In general, un certificat se elibereaza in 24-48 h si costa in jur de 130 lei pentru o garsoniera. Ar fi recomandat ca pretul si durata sa fie aflate insa inainte de a depune actele pentru a evita neintelegerile.
  5. Actele necesare eliberarii unui certificat energetic pot fi gasite in Cartea Constructiei pentru acel imobil. Pentru garsoniere si apartamente este cel mai simplu, este nevoie de o copie dupa schita de la cadastru sau (daca aceasta lipseste) de releveul apartamentului.
  6. Auditorul energetic este necesar sa efectueze o vizita de lucru la fata locului pentru observatii, masuratori si stabilirea unor indici, iar proprietarul trebuie sa puna la dispozitia lui toate informatiile necesare.
  7. Certificatul energetic nu obliga proprietarii sa faca renovari sau sa investeasca in surse de energie alternativa, ci doar informeaza asupra consumului de energie pe an si incadreaza imobilul intr-o clasa de eficienta energetica.
  8. Clasele de eficienta energetica sunt notate cu litere de la A la G, A fiind clasa cea mai rentabila, avand consumul cel mai redus de energie. Ideal ar fi ca imobilul sa fie incadrat intr-o clasa cat mai aproape de A, clasele B si C fiind consierate avantajoase din punct de vedere al costurilor de intretinere.
  9. Odata obtinut, un certificat energetic este valabil 10 ani daca nu se fac renovari majore intre timp (renovari care schimba eficienta energetica a imobilului). Daca imobilul sufera imbunatatiri, ar fi indicata (si utila pentru dumneavoastra) solicitarea unui nou certificat care sa ateste trecerea intr-o clasa energetica mai buna (deci posibilitatea de a va vinde/inchiria mai bine locuinta/imobilul).
  10. Eficienta sau ineficienta energetica a caselor si apartamentelor reflectata in facturile lunare si certificata prin acest document legal trebuie sa ne conduca spre alegerea unor surse de energie cat mai eficiente, cat mai prietenoase cu mediul si, de ce nu, cat mai prietenoase cu propriile noastre buzunare.

Un certificat energetic poate reprezenta intr-adevar un avantaj pentru acei proprietari care au investit inteligent im modernizarea cladirilor/partilor de cladire ce le apartin. El ramane insa doar un document informativ, impus prin lege si de care ne folosim cu totii pentru a alege cea mai avantajoasa oferta pentru noi.

Anunt Diamant Euroinstal

Euro Instal Arad - Instalatii sanitare si accesorii
https://euro-instal.ro