Arad

Diasporitul și sultanitul

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 3 luni si 2 saptamani
Vizualizari
1008

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Diasporitul sau diasporul provine din limba greacă și înseamnă diasporă și este o gemă naturală care provine în principal din Turcia, dar a fost descoperit pentru prima oară în Rusia și S.U.A în 1801. Diasporitul (diasporul) este una din puținele geme naturale alături de alexandrit care prezintă proprietatea de schimbare a culorii. Diasporitul are duritatea relativ mare 6,5-7 pe scara lui Mohs.

Diasporitul sau sultanitul prezintă clivaje unidirecționale și orizontale iar acest lucru face ca șlefuirea acesteia să fie mult mai dificilă decât în cazul altor geme naturale. Este bine de știut că numele de sultanit sau csarit sunt denumiri comerciale pe când mineralul în sine se numește diasporit (diaspor). În majoritatea cazurilor sultanitul întâlnit în bijuterii este sintetic făcut în laborator de mâna omului. Cu toate acestea sultanitul sintetic este foarte plăcut ochiului iar culorile sunt mai intense decât la cel natural.

Diferențe
Diasporitul natural prezintă clivaje orizontale și incluziuni naturale vizibile cu ochiul liber.
Sultanitul sintetic nu prezintă incluziuni vizibile și clivaje.

Prețul
Prețul diasporitului în general este cuprins între 50 și 200 dolari/carat în funcție de intensitatea culorii,forma și transparența acestuia.

Diasporitul și sultanitul se identifică și certifică de către gemologi.