Arad

Diamantele sintetice si imitatiile acestora

Detalii stire

Categorie
Stiri Comert
Modificat
acum 3 luni si 2 zile
Vizualizari
1137

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Este bine de stiut ca nu toate pietrele care ,,par,, valoroase asa si sunt. Acest lucru este posibil datorita inlocuirii pietrelor pretioase cu ,,substitute,, mai putin valoroase care nu sunt produsul exclusiv al naturii.
Pe plan mondial intre 1 si 2% din diamantele aflate in circulatie sunt diamante sintetice. La acest lucru se adauga aproximativ 44% diamante care au culoarea modificata sau diamante inferioare din punctul de vedere al claritatii si a culorii.
Exceptand analizarea gemologica a celor 4 C (si nu numai), analizarea din punctul de vedere a autenticitatii pietrei pretioase pretioase supuse evaluarii este probabil cel mai important aspect. Abia dupa stabilirea ,,autenticitatii,, se poate trece la analizarea gemologica propriu zisa.

Imitatiile pietrelor pretioase
Imitatiile pietrelor pretioase se impart in doua mari categorii:
1. Diamante sintetice.
2. Simulantele, respectiv imitatii ale diamantelor.

Diamantele sintetice au aceeasi duritate pe scara lui Mohs respectiv 10 si au aceleasi proprietati fizice,chimice si optice ca si diamantele naturale.
Simulantele (imitatiile diamantelor) au proprietati optice asemanatoare cu diamantele dar diferente majore fizice si chimice.
Duritatea simulantelor au duritati intre 7 si 9,25 (in cazul moisanitului) pe scara lui Mohs sau chiar fara duritate. In cazul ambelor categorii o practica foarte raspandita (si inexacta) este verificarea acestora cu testere pentru diamante.
Este bine de stiut ca testerele pentru diamante au credibilitate 40% putand sa apara erori majore datorita diferentelor de temperatura, baterii slabe, reglaje incorecte, interpretari gresite etc. In cazul testerelor pentru verificat diamantele este bine de stiut ca diamantele sintetice raspund identic ca si diamantele naturale.
Principalele metode de verificare a diamantelor sintetice sunt lupa, microscopul, instrumentele avansate si mai ales experienta gemologului.
Instrumentele optice precum si instrumentele avansate sunt edificatoare pentru analizarea si expertizarea diamantelor sintetice si a simulantelor. Acestea sunt unanim aceptate ca standarde gemologice internationale.

Principalele diamante sintetice sunt:
a. H.P.H.T - diamante create in laborator la temperatura si presiune inalta.
b. C.V.D – diamante create in laborator la temperaturi scazute (joase).

Principalele imitatii ale diamantelor sunt:
Moisanitul, safirul alb, zirconiul (CZ), cristalul de munte, topazul alb si multe alte pietre albe sau colorate cu diferite duritati pe scara lui Mohs.

Observatie:
Nu toate denumirile care contin cuvantul ,,diamant,, sunt diamante.
De exemplu: diamant de munte, diamant de stanca, laboratory diamond etc.
Detalii despre diamante sintetice gasiti in cartea Diamantele din Romania-Gemologia de la D la Z.

Casa de Bijuterii Noblesse
Centrul Gemologic Roman

Filtre stire

Data crearii: Luna trecuta