Arad

Anunt Diamant Aradeni.ro - publicitate online

Aradeni.ro, este un catalog regional cu profil de afaceri dedicat aradenilor, cuprizand sectiunile: Servicii, Evenimente, Index de persoane, Strazi - Harta, Anunturi, Articole, Stiri, Poze. Servicii SEO.
https://www.aradeni.ro/site/publicitate/

Despre zahar si toxicitatea lui… (2)

Detalii

Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 3 ani si 7 luni
Vizualizari
1473

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Pe lângă favorizarea obezităţii, diabetului şi afecţiunilor cardiovasculare, pe lângă distrugerile provocate la nivel dentar sau la nivelul echilibrului nostru emoțional, consumul de zahăr creşte totodată riscul de a dezvolta cancer. Aceasta este concluzia la care a ajuns Lewis Cantley, profesor la Universitatea Harvard şi totodată directorul Beth Israel Deaconess Cancer Center.
O treime din cancerele cele mai întâlnite, inclusiv cancerul la sân şi la colon, prezintă pe suprafaţa lor receptori de insulină. Insulina se ataşează de aceşti receptori şi trimite un semnal către tumoare ca aceasta să consume glucoză”, explică Cantley. Atunci când mâncăm sau bem zahăr, acesta provoacă o creştere bruscă a nivelului insulinei în corp, ceea ce poate servi astfel drept catalizator pentru cancer. „Dacă se întâmplă să avem în corp o tumoare cu receptori de insulină, aceasta va fi stimulată să consume glucoza din sânge, astfel că tumoarea va creşte”, explică Cantley. Profesorul Cantley conduce un efort ştiinţific de concepere a unui medicament care să limiteze accesul celulelor canceroase la glucoza din sânge. Până atunci, însă, Cantley are un singur sfat: „Nu mâncaţi zahăr. Dacă trebuie, încercaţi să-l menţineţi la un nivel minim”. Profesorul Cantley a adăugat: „eu, unul, aşa îmi trăiesc viaţa: mă feresc de zahăr”.
Practic, zahărul afectează fiecare organ. Depozitarea excesului se face întâi în ficat sub forma glicogenului. Capacitatea fiind limitată, execesul de glicogen se depozitează în sânge, sub formă de acizi grași. Prin sânge sunt repartizați în zonele cele mai inactive ale corpului (fese, coapse, talie, burtă, piept...). Apoi are loc o a doua etapă de repartiție, mult mai gravă, acizii grași depunându-se pe organele interne (inimă, rinichi, ficat), țesuturile lor devenind grase. Organismul întreg este afectat, prin perturbarea metabolică, creșterea tensiunii arteriale, totul este dat peste cap! În a treia etapă este afectat sistemul nervos parasimpatic, iar organul coordonator este creierul mic, ce poate suferi iremediabile perturbări. Sistemul limfatic și circulator sunt afectate, scade imunitatea organismului și acesta nu se mai poate apăra de agenții patogeni în fața temperaturii ridicate sau foarte scăzute.
Știați că…
Unii cercetători denumesc zahărul ”moartea albă”, după consumul de carne industrializat, el scurtează cel mai tare viețile noastre, fiind considerat, cu toată responsabilitatea, un drog alimentar?
Dacă facem un calcul: 85-90 mg % (glicemia normală) x 5-5,5 litri sânge => 4,25-4,95 g glucoză! Calculul e valabil pentru un adult de 65-70 kg! Un copil, în funcție de vârstă, are mult mai puțini litri de sânge! În corpurile noastre, avem globule albe, care, după cum știm cu toții, sunt „soldații” organismului, apărându-ne în fața agresiunilor microbiene, virale, fungice (ciuperci) și celulelor tumorale.
Dar, hai să luăm exemplul plastic al unei boli de nutriție cu o frecvență ­ alarmantă în zilele noastre: diabetul zaharat. Din cauza valorilor glicemice, în corpul persoanei cu diabet zaharat nu mai luptă nimeni. Iar dacă apare cumva vreo agresiune microbiană la vreun membru inferior, infecția are șanse să avanseze, chiar cu risc de amputație pentru diabeticul respectiv! Motivul? Globulele albe, care în mod normal (deci natural) ar trebui să „mănânce” (fagociteze) microbi, ajung să mănânce…zahăr! Pe de altă parte, la diabetici, frecvența cancerului este de 6 ori mai mare decât în rândul populației generale! Motivul? Limfocitele T killer (tipul specializat de globule albe care mănâncă celulele tumorale) în loc să mănânce celule canceroase, mănâncă zahărul în exces din sânge!
Interesant și foarte bine să știm toate acestea, chiar de nu ne sunt ”predate” în vreo școală, decât în cele de studiu al nutriției…

Unde întâlnim zahărul și nici nu bănuim, poate?
  • Laptele praf pentru nou născut, iată, de unde pornește acest carusel al dependenței!
  • Produse de patiserie, biscuiți, chipsuri…
  • Conservele cu murături și legume;
  • Untul obișnuit si în cel de arahide;
  • Condimentele pentru bucătărie, cuburile de supă instant;
  • Ketchup-ul și toate sosurile care se găsesc în comerț (sunt chimicale pure!!!)
  • Apa tonică, la fel ca toate băuturile acidulate (nu înțeleg de ce le este permisă comercializarea lor?!)

Unele produse au etichete care induc în eroare consumatorii. Un exemplu elocvent este acela al laptelui cu gust de ciocolată sau de fructe pe care sunt înscrise cu litere mari vitaminele adăugate şi cu litere mult prea mici cantitatea de zahăr. Sau, iaurturile cu fructe pe care scrie «light», «degresat» sau «cu conţinut redus de grăsimi» şi care au în compoziţie cantităţi mari de zahăr, în schimb“, spune dr. Aseem Malhotra.
Știați că…
În nutriție se spune despre zahăr că ar fi cocaina alimentară, prin puterea sa de a ne face sclavii gustului său, dependenți și chinuiți ulterior de acesta?

Puteți să vă convingeți de cele scrise mai sus, propunându-vă să citiți de azi înainte ce scrie pe eticeta produselor pe care le cumpărați. Feriți-vă de termenii ce se sfărșesc în ”-oza”, acesta indicând prezența zahărului, indiferent sub ce formă, tot zahăr e!
Nu putem să ne privăm de dulciuri, de ciocolată, de o bunătate de prajitură, nu-i asa? Dar, putem sa ne bucurăm de astfel de delicii doar o dată la câteva zile, o dată la săptămână, o dată pe lună, depinde de fiecare dintre noi. Și, întotdeauna, acest răsfăț să-l considerați o masă, adică să înlocuiască cu totul una dintre mese, iar următoarea masă să fie una formata exclusiv din crudități. Așa ajutăm metabolizarea zaharului mai ușor și ne bucurăm și plăcerea gusturilor…însă conștient, responsabil și disciplinat!
Dr. Robert H. Lustig, doctor ”American endocrinology”, în cadrul Universității din California – San Francisco (UCSF), afirmă că efectele nocive ale zahărului constituie o criză a sănătăţii publice. „Când este vorba de crize ale sănătăţii publice este nevoie de decizii mari. Tutunul şi alcoolul oferă un exemplu excelent. Am făcut o alegere conştientă că nu putem renunţa la ele, dar am decis să limităm consumul lor. Cred că zahărul trebuie tratat exact la fel”, spune Lustig.

Să învățăm și să înțelegem că, pe cât de dulce-i zahărul în viețile noastre, pe atât este de toxic, si pe aceeași măsură, răspunzător de numeroase pagube devastatoare organismului! Dulcele vieții stă în alte căutări, în alte desoperiri ce vin firesc în viețile fiecăruia. Tot ce avem noi de trebuință este să ne punem o rânduială în minte, o disciplină de viață și o bază în cunoașterea celor ce ne ajută și a celor ce ne subjugă existența. Doamne ajută, așa să fie!

youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

BIbliografie:
Patrick Holford – Ești ceea ce mănânci
Virginia Faur – Cât de puțin se cunoaște omul pe sine
descopera.ro/stiinta/9501212-zaharul-toxina-care-ne-poate-ucide
adev.ro/n12th2


Dr. Lavinia Ceuta – Nutritionist Clinica Brol Timisoara
0749 194 944

Anunt Diamant Euroinstal

Euro Instal Arad - Instalatii sanitare si accesorii
https://euro-instal.ro