Arad

Cum se economisesc bani la transferurile în România?

Cum se economisesc bani la transferurile în România?

Detalii stire

Categorie
Stiri economie
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Vizualizari
107

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

În ultimii ani, observăm tendința unor români care se întorc acasă din Marea Britanie din cauza Brexitului. Cu toate acestea, mulți dintre conaționalii noștri rămân în străinătate și majoritatea trimit bani în România. În articolul de astăzi, vom învăța o modalitate simplă de a economisi bani la transferurile internaționale.

Două tipuri de taxe pentru trimiterea banilor


Atunci când facem un transfer internațional, trebuie să fim conștienți că vom fi taxați în două moduri. Prima taxă pe care o plătim este taxa de transfer (transfer fee). În funcție de companie, această taxă variază de la câteva lire sterline la mai multe lire sterline. Unele companii renunță cu totul la această taxă și sunt de acord să facă transferul „gratuit”.

Desigur, „gratuit” nu există în acest caz. Dacă firma ar furniza servicii gratuit, ar dispărea rapid de pe piață. Compania câștigă bani cu a doua taxă, care este conversia valutară (currency conversion). Aceasta este o taxă ascunsă într-un fel. Da, desigur, putem vedea rata de conversie curentă. Dar fără a face calcule este dificil să estimăm cât contribuie la cheltuielile noastre.

După această scurtă explicație știm că, pentru a ne minimiza cheltuielile, trebuie să acordăm o atenție deosebită ambelor elemente: taxa de transfer și rata de conversie.

Ce ar trebui să avem în vedere atunci când trimitem bani în România?


Mulți dintre compatrioții noștri fac câteva greșeli atunci când fac transferuri și, prin urmare, pierd bani inutil.

Prima greșeală este de a utiliza o singură companie de transfer.

Desigur, acest lucru este convenabil, deoarece procesul de deschidere a unui cont nou poate necesita mult timp. Uneori este necesar să trimitem fotografii cu cartea de identitate, trebuie să introducem detaliile contului bancar. Așadar, majoritatea oamenilor aleg o companie de transfer și folosesc doar serviciile acesteia de ani de zile.

Aceasta este o abordare convenabilă, dar nu foarte bună din punct de vedere economic. Dacă am ales o companie care oferă condiții nu foarte favorabile, în funcție de sumele trimise, putem pierde cu ușurință sute de lire sterline în câțiva ani.

Observ că mulți dintre prietenii mei români de-a lungul anilor au folosit o singură companie: Western Union. Și aceasta a fost o alegere foarte proastă, rata de conversie a fost de obicei foarte dezavantajoasă și taxele de transfer ridicate. Dar nu a contat, în ciuda acestui fapt, în ciuda multor opțiuni mai bune, oamenii foloseau tot timpul Western Union.

O strategie mai bună este compararea ofertei mai multor companii de transfer într-un tabel (de ex. Vezi aici: Transfer bani România Anglia) și selectarea celei mai bune opțiuni.

Dar cum să alegi cea mai bună opțiune?


Când vedeți oferte diferite, este ușor să faceți a doua greșeală de a vă concentra pe una dintre taxele discutate. Expeditorii sunt deseori atenți fie la taxa de transfer, fie la cursul de schimb. Dacă doriți să economisiți bani la transferuri, ar trebui mai întâi să luăm în considerare suma pe care o trimitem și apoi să luăm în considerare care dintre taxe este mai importantă.

Să presupunem că trimitem lire sterline în România. Dacă trimitem o sumă mică, să spunem 50 de lire sterline, rata de schimb nu este atât de importantă, deoarece chiar și fluctuațiile mari nu vor afecta în mod semnificativ câte Lei vor ajunge în contul nostru. Într-o astfel de situație, merită să ne concentrăm asupra taxei de transfer.

În schimb, dacă trimiteți o sumă mare, să spunem 25.000 GBP, taxa de 5 sau 10 GBP nu contează atât de mult. Cel mai important element într-o astfel de situație este rata de schimb, deoarece afectează în mod semnificativ suma care va merge în contul din România. De aceea ar trebui să-i acordăm o atenție deosebită.

Pe scurt, dacă doriți să economisiți bani la transferuri, verificați periodic ofertele diferitelor companii de transfer și țineți cont de suma pe care o trimiteți. Dacă trimiteți sume mici, alegeți companii care oferă transferuri gratuite. Pentru sume mai mari, alegeți companii care oferă o conversie valutară mai bună.