Arad

Ce nu stiai despre calitatea vinurilor romanesti

Ce nu stiai despre calitatea vinurilor romanesti

Detalii articol

Categorie
Articole / anunturi mancare si bautura
Modificat
acum 3 saptamani si 3 zile
Apartine de
ClickBrainiacs
Vizualizari
77

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Vinurile romanesti sunt foarte apreciate pentru calitatea lor, inclusiv in strainatate, iar acest lucru este datorat faptului ca producatorii isi imbunatatesc tot timpul procedurile. Astfel, se fac investitii masive in tehnologia necesara, vitele de vie se replanteaza pentru a avea parte de conditii mai bune si lumea se distanteaza de vinurile de o slaba calitate.

Din punct de vedere geografic, tara noastra are parte de conditiile ideale pentru crearea vinurilor de inalta calitate, iar muntii Carpati sunt cel mai mare cadou natural al Romaniei. Toamna este un sezon lung, gentil, ceea ce permite strugurilor sa se coaca usor pentru acumularea aromelor. Asezata pe aceeasi latitudine cu orasul Bordeaux, climatul tarii noastre este mai uscat si mai continental.

Astfel, nu este de mirare de ce tot mai multi producatori din Franta, Italia, Marea Britanie si nu numai, ajung sa investeasca in Romania. Mai mult, Uniunea Europeana a oferit multe fonduri europene, motiv pentru care au aparut multi producatori locali care au investit in tehnologia de ultima generatie pentru producerea unor vinuri de inalta calitate. Acestia nu doar ca au cunostintele, ci si tehnologia necesara pentru a obtine performante mari, iar o practica comuna este angajarea oenologilor din tari precum Franta sau Germania pentru obtinerea celor mai bune rezultate.

Acesti producatori specializati dedica o buna parte din productie vinurilor de o calitate exceptionala. Vinurile sunt produse din cei mai buni struguri si cu cea mai mare grija. Ca raspuns la cererea tot mai mare de vin de calitate, un numar de producatori consacrati au inceput sa dea viata unora premium.

Cele mai importante zone unde se produce vin in Romania:
• Dealu Mare
• Dragasani
• Drincea
• Dobrogea/Murfatlar.

Cei mai buni struguri de selectat pentru vinul romanesc

Majoritatea vinificatorilor romani produc vin dintr-o combinatie de struguri internationali si autohtoni. In ultimii ani s-a inregistrat o crestere a numarului de producatori care se concentreaza pe soiurile internationale de struguri. Multi au replantat podgoriile cu soiuri frantuzesti de o calitate superioara intrucat un vin bun se obtine doar din struguri premium.

Soiurile autohtone de struguri din Romania pot fi si ele de inalta calitate.

• Feteasca Alba – produce vinuri albe seci, parfumate. Vinurile sunt corpolente si se fermenteaza in butoaie de stejar pentru un plus de complexitate.
• Tamaioasa Romaneasca sau Muscat – o clona cu boabe mici a Muscat Blanc à Petit Grains, unul dintre cele mai vechi soiuri de struguri din lume si cel mai rafinat struguri Muscat produce vinuri albe parfumate si aromate.
• Feteasca Neagra dau viata unor vinuri rosii delicioase, seci, corpolente, cu taninuri moderate care devin catifelate pe masura ce imbatranesc. Reprezinta cel mai vechi soi de struguri din Romania iar vinurile se bucura de arome de fructe negre sau rosii picante.

Un alt aspect care merita avut in vedere este faptul ca vinul romanesc completeaza mancarea. Descopera vinuri romanesti de inalta calitate in portofoliul Cramei Budureasca. Aici sunt propuse optiuni pentru toate nevoile si preferintele, astfel ca oricine are sansa sa gaseasca ceva de care sa fie multumit pe deplin. De exemplu, merita descoperit Tamaioasa Romaneasca din gama Bristena, un vin plin de savoare, de culoare galben verzui pal, avand arome foarte placute de citrice si flori de soc.

Gustul complex se concentreaza pe notele de pepene galben, iar aciditatea este bine echilibrata, completeaza vinul si ii ofera prospetime. Acest vin poate fi servit ca atare, dar este ideal si alaturi de deserturi pe baza de fructe. Pentru evidentierea tuturor calitatilor sale se recomanda consumul sau la o temperatura de circa 10 – 12 grade.