Arad

Ce avantaje aduce certificatul energetic pentru proprietari și pentru cumparatori?

Ce avantaje aduce certificatul energetic pentru proprietari și pentru cumparatori?

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 3 luni si 2 saptamani
Vizualizari
744

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Data de 19 iulie 2013 a fost un punct extrem de important pentru evolutia Romaniei din punct de vedere al consumului de energie. Este momentul din care certificatul energetic a devenit obligatoriu pentru orice tranzactie imobiliara, cu mici exceptii. Importanta acestei zile este mare, in conditiile in care in Romania foarte multe cladiri sunt construite fara atentie la "detalii" precum consumul de energie. Astfel, majoritatea cladirilor construite inainte de 1990 nu sunt foarte eficiente energetic, iar cei care locuiesc sau lucreaza in ele trebuie sa plateasca sume consistente pentru incalzire si pentru racire, pe timp de vara.

Ce este certificatul energetic?


Certificatul de performanta energetica
este un simplu document prin care se analizeaza eficienta energetica a unei cladiri. In functie de energia pe care o consuma pentru a genera confort termic, cladirea este incadrata intr-una dintre clasele A – G. In momentul in care obligativitatea documentului a intrat in vigoare, scopul sau a fost cat se poate de simplu: sa ii preseze pe proprietari sa isi izoleze constructiile in asa fel incat sa se apropie cat mai mult de clasa de eficienta energetica A.

Rezultatele sunt vizibile dupa 5 ani:

  • din ce in ce mai multe blocuri de locuinte sunt izolate termic, ceea ce scade mult consumul si facturile locatarilor;
  • cladirile noi respecta criteriile de eficienta energetica, majoritatea fiind incadrate in clasele A, B sau C. Exista chiar si anumite obligatii in acest sens, cei care doresc sa cumpere case prin programul "Prima Casa" neputand sa o faca daca acestea nu se incadreaza in cele 3 clase energetice;
  • cei care cumpara si cei care vand cladiri sunt mult mai atenti la acest aspect. Este un lucru cat se poate de normal, in conditiile in care certificatul energetic le aduce multiple avantaje.


Care sunt avantajele pe care le ofera certificatul energetic?


Pentru proprietari. Proprietarul este cel care trebuie sa plateasca pentru un astfel de certificat. Partea buna este ca este un cost justificat. Avantajele sunt urmatoarele:
  • cu ajutorul certificatului energetic se poate decide pretul corect pentru cladire, iar daca eficienta energetica este una mare, atunci pretul poate sa creasca.
  • pretul certificatului nu este mare. Acesta incepe de pe la doar 130 de lei, asadar investitia nu este una mare;
  • transparenta in ceea ce priveste consumul de energie poate sa ajute la o vanzare mai rapida.

Pentru clienti
. Clientii se bucura si ei de o multime de avantaje in momentul in care o cladire dispune de un certificat energetic. In primul rand, acestia stiu ce cumpara si isi pot face planuri mult mai exacte in ceea ce priveste cheltuielile ulterioare de exploatare a cladirii. In alta ordine de idei, stiu ce trebuie sa repare la cladire pentru a fi cat mai eficienta energetic si pot obtine un pret mai mic in cazul in care clasa de eficienta nu este una superioara.

Cat de greu este sa se elibereze un certificat energetic?


Depinde de firma sau specialistul cu care lucrati, dar in puteti obtine un astfel de certificat energetic si in mai putin de 24 de ore de la vizitarea imobilului de catre auditorul energetic atestat. Pentru rezultate atat de rapide insa, cel care solicita certificatul energetic trebuie sa ii ofere auditorului toate informatiile cerute. De cele mai multe ori, sunt solicitate actele casei pentru a se vedea modul in care este construita si o serie de detalii legate de consumatorii interni, de modul de incalzire etc.