Arad

Anomaliile de atasament

Anomaliile de atasament

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
1059

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Oamenii au nevoia de a forma si intretine relatii emotionale puternice unii cu ceilalti. Dar nu numai la fiintele umane se regaseste aceasta nevoie. Exista tipuri de atasament care difera de la o specie la alta, cele mai comune fiind intre parinti si urmasi si intre adultii de sex opus. Aceasta legatura afectiva este rezultatul unui comportament social al fiecarui individ dintr-o specie. Ca sa poti sa ramai si sa pretinzi un comportament de mentinere a proximitatii e nevoie de abilitatea de a recunoaste indivizii.

La copil comportamentul atasarii se dezvolta in primul an,cu mentiunea ca pana la 6 saptamani persoana de referinta poate fi inlocuita de oricine. Apoi copilul incepe sa recunoasca persoana de referinta si sa-i zambeasca. Cele mai importante sunt primele 6 luni,de aceea e foarte important pentru mamici sa aloce timp de calitate pentru construirea relatiei de atasament cu bebelusii lor.

Manifestarea comportamentului atasarii e activata atunci cand copilul doreste apropiere fizica sau in caz de pericol. Desi interactiunea timpurie a copilului cu mama tinde sa se generalizeze, comportamentul asociat atasamentului se modifica, in urma experientelor pe parcursul copilariei si al tineretii.

Ca tipuri de atasament se descriu pentru copii:
  • Atasament sigur - copilul are incredere in disponibilitatea mamei
  • Atasament nesigur – evitant – lipseste siguranta in disponibilitatea mamei
  • Atasament nesigur - ambivalent – cauta contactul cu mama dar il si refuza agresiv.
  • Atasament dezorganizat - copilul resimte ca amenintatoare persoana de referinta care ar trebui sa-I ofere protectie.

Un rol important in neurobiologia atasamentului o are zona cortexului frontal care dirijeaza intelegerea afectelor si a interactiunilor sociale. Responsivitatea mamei la nevoile copilului ei stabileste daca el va fi atasat sigur sau nesigur.

Anomaliile de atasament nu sunt patologice. Una din anomalii este lipsa cu desavarsire a comportamentului atasant. Alta anomalie e atunci cand copilul nu are nici o rezerva fata de persoanele straine si nu se asigura prin contact vizual cu mama asupra sigurantei explorarii - comportamentul e nediferentiat.

In functie de intensitatea comportamentului, atasamentul poate fi exagerat – e nevoie de apropierea totala a mamei, sau timorat – copilul se manifesta in limitele normalitatii cand mama nu e in preajma.

In familiile in care mai multi membrii se manifesta agresiv verbal sau fizic,comportamentul atasat devine si el agresiv. Datorita temerii copiilor ca ar putea sa-si piarda parintii (boala, divort..) poate sa apara o inversare a rolurilor in care copiii preiau raspunderea de a oferi atentie persoanei de referinta.
E de dorit sa ne crestem copiii in atasament sigur pentru ca atasamentele nesigure influenteaza transformarile care pot deveni patologice.

Articol furnizat de psiholog Rosu Carmen Alina
psihologcarmenrosu.ro
0748092032

Anunt Diamant EuroInstal - Calea Radnei

EuroInstal Arad - Calea Radnei - tevi, fitinguri cupru, sanitare, accesorii pentru baie
https://euro-instal.ro