Piaţa de creditare din România pentru achiziţionarea de maşini este din ce în ce mai ofertantă, chiar şi pentru persoanele care nu dispun de banii necesari pentru a achita avansul necesar cumpărării unui autovehicul. Ceea ce este mai interesant este faptul că astăzi există destul de multe opţiuni de leasing auto fără avans, atât prin intermediul băncilor, cât mai ales al instituţiilor nebancare. Acestea sunt dispuse să se dispenseze de procentul de 15% necesar ca avans pentru un contract de leasing şi sunt disponibile pentru a acorda împrumutul doar pe baza bonităţii financiare a celui care-l solicită.
Leasingul prin bancă versus leasingul printr-o instituţie nebancară
Băncile sunt ceva mai flexibile în ceea ce priveşte valoarea dobânzii aplicate unui contract de leasing, dar, spre deosebire de instituţiile nebancare, acestea solicită un număr foarte mare de documente şi sunt foarte stricte în ceea ce priveşte nivelul de bonitate financiară al clientului şi mai ales în ceea ce priveşte istoricul bancar pe care acesta îl are. De aceea, din start, persoanele cu venituri sub valoarea medie pot avea suprize neplăcute în ceea ce priveşte acordarea împrumutului pentru maşină. În plus, pe lângă timpul de aşteptare care este destul de îndelungat comparativ cu instituţiile nebancare, banca poate solicita clienţilor ca aceştia să-şi mute salariul la respectiva unitate pentru a avea de unde să-şi tragă ratele în cazul în care clientul “uită” sau întârzie cu plata acestora.
De partea cealaltă, instituţiile nebancare sunt ceva mai inflexibile în ceea ce priveşte valoarea dobânzii (care poate ajunge până la rata anuală de peste 35%, comparativ cu o valoare de 9,25-11,5% cât este cea a unei bănci), dar sunt foarte flexibile în ceea ce priveşte condiţiile de acordare a împrumutului. Astfel, în cazul în care solicitantul aplică pentru obţinerea unui împrumut de tip leasing, acesta nu va fi nevoit să stea la rând pentru a intra în discuţii cu un reprezentant al băncii, ci va completa un formular online, în care îşi va trece datele personale, pe cele financiare şi pe cele ale maşinii pe care intenţionează să o cumpere.
Pe baza acestui formular, solicitarea este preluată de sistem, analizată, studiată şi raportată la ofertele disponibile, iar în cazul în care datele furnizate se pliază pe vreuna dintre oferte, atunci împrumutul se află în faza de pre-aprobare. În momentul acesta, clientului îi vor fi solicitate un număr minim de acte prin care-şi dovedeşte calitatea de salariat sau din care se reiasă că realizează venituri, precum şi alte documente pe care creditorul consideră că are nevoie pentru a-i acorda împrumutul. Întreaga procedură nu durează mai mult de o oră, iar banii îi vor fi viraţi acestuia în termen de 24 de ore.
Asemenea unora dintre bănci şi aceste companii nebancare sunt maleabile în ceea ce priveşte avansul, astfel încât o mulţime de opţiuni de împrumut auto sunt disponibile pentru românii care sunt interesaţi de achiziţionarea unei maşini în leasing. Mai mult decât atât, în această perioadă în care legislaţia în ceea ce priveşte sistemul de taxe şi impozite este ceva mai relaxată (au fost eliminate taxe precum timbrul de mediu, etc.), românilor le va fi mai uşor să achiziţioneze autoturismul pe care şi-l doresc.