Arad

Anunt Diamant Aradeni.ro - publicitate online

Aradeni.ro, este un catalog regional cu profil de afaceri dedicat aradenilor, cuprizand sectiunile: Servicii, Evenimente, Index de persoane, Strazi - Harta, Anunturi, Articole, Stiri, Poze. Servicii SEO.
https://www.aradeni.ro/site/publicitate/

6 cele mai utilizate tipuri de ulei pentru gătit

6 cele mai utilizate tipuri de ulei pentru gătit

Detalii articol

Categorie
Articole mancare si bautura
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
329

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Uleiul este unul dintre cele mai utilizate ingrediente într-o bucătărie și poate transforma chiar și cele mai fade preparate într-unele delicioase. De la salatele în care se folosește în stare crudă, până la preparatele gătite în baie de ulei, la rețetele la cuptor sau la ciorbe și supe, uleiul este un produs care se regăsește în casele tuturor, fiind aproape imposibil să pregătești o masă fără a utiliza deloc ulei. Uleiul vine, însă, într-o serie de sortimente, motiv pentru care în articolul următor îți vom vorbi despre cele mai utilizate tipuri de ulei pentru gătit și proprietățile acestora. Descoperă și tu principalele tipuri de ulei alimentar!

1. Uleiul de floarea soarelui


De departe cel mai utilizat ulei din țara noastră, uleiul de floarea soarelui este potrivit pentru rețetele la cuptor, dar și pentru prăjit sau salate. Acest tip de ulei are 884 de calorii în 100 ml de lichid, prezintă un conținut ridicat de acizi grași Omega-6, iar în 100 ml de ulei de floarea soarelui vei regăsi, de asemenea:

  • 13 g de grăsimi saturate;
  • 36 g de grăsimi polinesaturate;
  • 46 g de grăsimi mononesaturate.

2. Uleiul de măsline


Uleiul de măsline este considerat cel mai sănătos ulei pentru gătit, la scară largă. Cu toate acestea, proprietățile acestui sortiment de ulei vor depinde de modul de utilizare, dar și de modalitatea de producere (dacă este ulei virgin, extravirgin sau rafinat). În timp ce uleiul de măsline virgin și extravirgin este potrivit pentru salate și alte preparate în care este consumat în stare crudă, uleiul de măsline rafinat poate fi utilizat pentru coacere sau prăjire. 100 ml de ulei de măsline conțin:

  • 884 calorii;
  • 14 g de grăsimi saturate;
  • 11 g de grăsimi polinesaturate;
  • 73 g de grăsimi mononesaturate.

3. Uleiul de rapiță


În ultimii ani, uleiul de rapiță a devenit din ce în ce mai folosit în bucătăriile românilor, fiind un tip de ulei recomandat pentru gătire și nu pentru salate. Uleiul de rapiță are un gust ușor amărui, iar în 100 ml de ulei de rapiță vei regăsi următoarele valori nutriționale:

  • 884 calorii;
  • 8 g de grăsimi saturate;
  • 26 g de grăsimi polinesaturate;
  • 61 g de grăsimi mononesaturate;
  • 1,8 g de grăsimi trans.

4. Uleiul de palmier


Un alt sortiment de ulei des întâlnit în bucătăriile românilor este și uleiul de palmier, utilizat în principal pentru prăjire, deoarece are un punct de ardere mai ridicat decât uleiul de floarea soarelui. 100 ml de ulei de palmier conțin:

  • 884 calorii;
  • 49 g de grăsimi saturate;
  • 9 g de grăsimi polinesaturate;
  • 37 g de grăsimi mononesaturate.

5. Uleiul de porumb


Deși nu este un tip de ulei utilizat frecvent în bucătăria românească, uleiul de porumb presat la rece este renumit în gastronomia internațională, fiind un sortiment potrivit pentru prăjire la temperaturi medii sau pentru prepararea salatelor. Din punct de vedere nutrițional, 100 ml de ulei de porumb conțin:

  • 900 calorii;
  • 13 g de grăsimi saturate;
  • 55 g de grăsimi polinesaturate;
  • 28 g de grăsimi mononesaturate.

6. Uleiul de cocos


Utilizat mai mult în cosmetică decât în domeniul culinar, uleiul de cocos este potrivit și în bucătărie, mai ales atunci când vine vorba de prepararea deserturilor de casă, căci aromele sale atât de apreciate vor oferi un gust minunat prăjiturilor. Iată ce se găsește în 100 ml de ulei de cocos:

  • 862 calorii;
  • 87 g de grăsimi saturate;
  • 1,8 g de grăsimi polinesaturate;
  • 6 g de grăsimi mononesaturate.

Desigur, faptul că acestea sunt cele mai utilizate tipuri de uleiuri pentru gătit, acest lucru nu înseamnă că sunt cele mai sănătoase. Într-un top al celor mai sănătoase uleiuri pentru gătit se vor regăsi uleiul de măsline extravirgin, uleiul de cocos, uleiul de semințe de susan, uleiul de șofrănel și uleiul de arahide. Desigur, totul depinde și de modalitatea de gătire a unui preparat. Indiferent de alegere, îți recomandăm să utilizezi întotdeauna uleiul cu moderație în alimentație!

Sursa foto: Freepik.com