Arad

5 lucruri importante pe care trebuie să le știi despre durerea în piept

5 lucruri importante pe care trebuie să le știi despre durerea în piept

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 7 luni si 2 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
187

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Durerea în piept poate să apară oricând și sub orice formă. Uneori poate fi un simptom al bolilor cardiovasculare, pulmonare, al problemelor de tranzit intestinal sau poate fi un semnal de alarmă pentru afecțiuni neurologice. Când durerea este intensă și apar și alte manifestări, mergi de urgență la medic pentru un consult de specialitate și tratament adecvat.

Ascuțită sau surdă, temporară sau persistentă, durerea în piept poate fi doar un simptom ușor, corectat cu o schimbare de dietă sau un semn al unor boli grave de sănătate. Există o listă lungă de probleme care pot provoca durerea în piept, medicul, însă, este singurul în măsură să identifice cauza exactă.

Durerea în piept poate fi răspunzătoare pentru senzațiile de amorțeală sau furnicături din zona gâtului, brațelor și spatelui. Netratată, durerea în piept poate să conducă la un atac de cord. Acesta este motivul pentru care am întocmit o listă cu cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre durerea în piept, astfel încât să nu te afli în pericol.

1. Simptomele durerii în piept

Cum se simte o durere in piept? Poate fi vorba de o gamă variată de senzații, în funcție de cauza declanșării simptomelor. Durerea în piept este asociată de regulă problemelor legate de inimă, senzațiile fiind de presiune, apăsare sau strângere puternică a musculaturii pieptului, uneori cu arsuri. În majoritatea cazurilor durerea nu este localizată, ea se întinde de la nivelul toracelui superior spre gât, spate, umeri și poate ajunge în brațe, ușor.
Alte senzații care apar și pot fi asociate durerii în piept vizează greața și vărsăturile, amețeli și slăbiciune, transpirații reci, dificultăți respiratorii și la înghițire, gust acru în gură.

2. Cauzele durerii în piept

Durerile care apar în regiunea superioară a trunchiului se referă la inimă sau plămâni, majoritatea conferă disconfort și pot pune viața în pericol. Acesta este motivul principal pentru care trebuie să mergi de urgență la consult medical de specialitate. Cele mai comune cauze ale durerii în piept sunt, de regulă, un semn al problemelor inimii: atac de cord sau infarct, angină, disecție aortică, pericardită, boli ale arterelor coronare, anevrism aortic, prolaps al valvei mitrale.

Când la mijloc sunt probleme digestive, durerile în piept pot semnala: boala de reflux gastroesofagian, esofagită, ulcer gastric sau duodenal, gastrită, pancreatită. Deficiențele de funcționare ale plămânilor pot cauza dureri în piept în: pneumonie, embolie pulmonară, colaps pulmonar, pleurezie, astm, cancer pulmonar. Durerea în piept poate fi asociată și cu unele leziuni și traume de la nivelul mușchilor și oaselor cutiei toracice în situații variate: coaste fracturate, costocondrită. Nu trebuie uitate nici depresia, anxietatea sau atacurile de panică, afecțiuni neurologice care printre altele se manifestă și cu durere puternică în piept și sufocare.

3. Când trebuie să mergi la medic

Când ai dureri în piept inexplicabile, intense, cu dificultăți respiratorii sună imediat la 112 pentru asistență medicală de urgență, pentru a preveni un atac de cord. Dacă te simți rău, nu încerca să conduci tu până la spital, eventual poți solicita ajutorul unui membru al familiei sau al unui prieten care să te transporte la cea mai apropiată unitate medicală.

4. Tratamentul durerii în piept

În funcție de gravitatea durerii și cauza producerii acesteia, tratamentul poate varia de la administrarea unor medicamente, la intervenție chirurgicală. Schimbarea stilului de viață și a dietei pot fi variante pe care medicul să le recomande, în anumite cazuri.

5. Durere în piept poate fi prevenită

O dietă echilibrată, un stil de viață cât mai sănătos, odihnă de calitate, hidratare corespunzătoare, eliminarea factorilor de stres, gestionarea prioritară a problemelor de sănătate, menținerea unei rutine în ceea ce privește mișcarea și exercițiile fizice, renunțarea la vicii, evitarea exceselor, dar și controale medicale periodice - toate contribuie la păstrarea sănătății generale.

Durere în piept nu este normală, ci un semn al unei afecțiuni care îți poate pune viața în pericol. Chiar dacă a fost un episod peste care ai trecut cu ușurință, mergi la medic pentru un control amănunțit, astfel încât durerea în piept să nu conducă la complicații mai grave. Identificarea în faza de debut a bolilor de inimă sau a celor de plămâni poate duce la ameliorarea simptomelor sau la vindecare, mai rapidă.


Surse de informare:
1. Chest pain - mayoclinic.org/diseases-conditions/chest-pain/symptoms-causes/syc-20370838
2. Chest Pain - my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21209-chest-pain
3. Chest pain - nhs.uk/conditions/chest-pain/
4. What's Causing My Chest Pain? - webmd.com/pain-management/guide/whats-causing-my-chest-pain


Sursa foto: pixabay.com/photos/heart-attack-illness-health-7479253/