Arad

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Arad - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Arad pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro

3 afecțiuni care pot fi diagnosticate pe baza testării hematocritului

3 afecțiuni care pot fi diagnosticate pe baza testării hematocritului

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 1 luna
Apartine de
DWF
Vizualizari
296

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Sângele circulă prin corp și transportă nutrienți și oxigen către fiecare celulă, preluând apoi materiale reziduale. El este pompat de inimă în organism, fiecare adult având un volum de sânge de aproximativ cinci până la șase litri. Sângele uman este alcătuit din componente solide și lichide. Cele dintâi sunt: celule roșii numite eritrocite, celule albe numite leucocite și trombocitele. Componenta lichidă se numește plasmă.

Hematocritul este un test de sânge care măsoară procentul de globule roșii din volumul total al fluxului sangvin. Astfel, analiza hematocritului arată dacă pacientul are o cantitate normală de globule roșii, prea multe sau prea puține în raport cu volumul total de sânge. De ce este bună testarea hematocritului și ce boli poate depista, află din rândurile de mai jos!

Despre testarea hematocritului


De cele mai multe ori hematocritul este recomandat ca parte a unei hemoleucograme. Aceasta se mai numește și hemogramă și reprezintă o investigație incipientă care permite analiza complexă a celulelor sangvine. Hemograma cuprinde un cumul de teste printre care se numără și: dozarea hemoglobinei, determinarea hematocritului, numărarea leucocitelor, eritrocitelor și trombocitelor.

Hematocritul (hct) este exprimat sub formă de procente, iar valorile normale sunt:

  • la bărbați: 42%-54%
  • la femei: 38% - 46%
  • La copii cu vârste între 2 și 17 ani: 30-44%

De reținut: Hematocritul = valoarea procentuală a eritrocitelor (celulelor roșii) din volumul total de sânge.

Mai există alte două metode prin care se poate determina hematocritul:

1. Se recoltează sânge în mod obișnuit din vena pacientului. Mostra de sânge este apoi combinată cu o substanță anticoagulantă într-o eprubetă și se pune într-o centrifugă digitală, care permite separarea elementelor în trei părți: globule roșii, anticoagulant și plasma (lichidul din sânge); în felul acesta se poate determina volumul de globule roșii raportat la volumul sangvin.

2. Proba de sânge a pacientului este analizată cu un dispozitiv automat care efectuează mai multe măsurători sangvine diferite în același timp; hematocritul este calculat pe baza determinării cantității de hemoglobină și a volumului mediu al globulelor roșii.

Ce afecțiuni pot fi depistate pe baza hematocritului?


În urma analizei hematocritului, medicul îi poate spune pacientului dacă are o cantitate normala de globule roșii, prea multe sau prea puține, în raport cu volumul sangvin. Valori mai mici decât normale ale hematocritului se pot întâlni la pacienții care au avut transfuzii recente de sânge. În schimb, valori mai ridicate pot apărea în cazul persoanelor care trăiesc la o altitudine mare sau în situația deshidratării. În cele ce urmează, îți prezentăm trei boli ce pot fi depistate datorită hematocritului.

1. Anemia

Anemia înseamnă o scădere a producției eritrocitelor sau distrugerea lor exagerată. Cei trei parametri sanguini au valori sub limita normală: numărul de eritrocite circulante, hemoglobină și hematocrit. Prin urmare, procentul scăzut al hematocritului ajută la diagnosticarea anemiei, cum este cea cauzată de deficitul de fier. Aceasta se numește anemie feriptivă. Fierul este un mineral esențial organismului, cantitatea cea mai mare regăsindu-se în globulele roșii. Funcția lui principală este aceea de a asigura transportul oxigenului în sânge. De aici apar și simptomele anemiei, dispnee (respirație dificilă), tahicardie (ritm cardiac mai rapid), astenie (slăbire a organismului resimțită prin oboseală accentuată), tocmai din cauza scăderii capacității de transport a oxigenului.

2. Insuficiența renală

Cunoscută și sub numele de boala cronică de rinichi, este o afecțiune care poate duce la complicații dacă nu este tratată la timp. Procentul hematocritului trebuie să fie redus. Afecțiunea este definită prin capacitatea scăzută a rinichilor de a-și îndeplini rolul, acela de filtrare a toxinelor din sânge, timp de trei sau mai multe luni. Hipertensiunea arterială, diabetul și insuficiența cardiacă sunt principalii factori de risc care contribuie la apariția bolii cronice de rinichi. Simptomele diferă în funcție de stadiul bolii, printre acestea se numără: urinări frecvente în cantități mici, urinări mai frecvente în timpul nopții, stare de oboseală, umflarea mâinilor și a picioarelor din cauza acumulării de apă în organism. Tratamentul are rolul de a încetini sau a opri evoluția bolii. Odată instalată, insuficiența renală nu se vindecă.

3. Mielodisplazia

Sindromul mielodisplazic (SMD) se referă la un grup de afecțiuni diverse ale măduvei osoase, din cauza faptului că aceasta nu produce suficiente celule sanguine sănătoase. Poate afecta persoanele de orice vârstă, dar se întâlnește în general la persoanele vârstnice, peste 70 de ani [1]. Ce se întâmplă de fapt în cazul acestei afecțiuni? În mod normal, măduva osoasă produce trei tipuri de celule sangvine: globule roșii (transportă oxigenul din plămâni în întreg corpul), globule albe (ajută la combaterea infecțiilor) și trombocite (ajută la coagularea sângelui). În cazul SMD, măduva osoasă nu produce suficient din aceste celule sănătoase. Ea produce celule sanguine imature, dar care nu mai ajung să se maturizeze, au o durată de viață redusă [2]. Printre simptome se numără: infecție, anemie, sângerare spontană sau învinețire ușoară.

Ține cont că analizele de rutină au ca scop depistarea precoce a vreunei boli. Un diagnostic pus în fază incipientă influențează favorabil parcursul ulterior al bolii. Doar medicul poate să îți răspundă la îngrijorările legate de sănătate și să îți prescrie un tratament adecvat. Prin urmare, pentru orice simptome supărătoare, oricât de mici, realizează o programare la medicul specialist. Multă sănătate!


Referințe:
1. Nhs.uk. Myelodysplastic syndrome (myelodysplasia). 2021, nhs.uk/conditions/myelodysplasia/. Accesat în 19 octombrie 2022.
2. Idem.

Sursa foto: Pexels.com

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning - curatenie industriala in Arad, Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea
https://pfscleaning.ro/servicii/curatenie-industriala/