Arad

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning - curatenie industriala in Arad, Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea
https://pfscleaning.ro/servicii/curatenie-industriala/

Peritonită: simptome, cauze, tratament

Peritonită: simptome, cauze, tratament

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 6 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
574

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Peritonita este o inflamație a peritoneului, țesutul care căptușește interiorul cavității abdominale. De obicei, peritonita este cauzată de o infecție sau de fluide corporale iritante. Infecția la nivelul peritoneului este deosebit de periculoasă, deoarece poate afecta organele abdominale. De asemenea, poate ajunge în fluxul sanguin și provoca septicemie. În acest articol îți spunem ce este important să știi despre peritonită: cauze, manifestări, tratament și nu numai.

Ce este peritonita?


Peritoneul este o membrană subțire care căptușește interiorul abdomenului. Peritonita este termenul pentru inflamația peritoneului. Țesuturile pot deveni inflamate dacă sunt expuse la fluide corporale iritante sau infectate. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când ceva din interior se scurge sau se rupe. Infecția este cea mai frecventă cauză a peritonitei și poate fi foarte periculoasă.

Cum afectează peritonita organismul?

Simptomele peritonitei pot varia în funcție de tipul de peritonită. Acestea includ, de obicei, dureri abdominale și umflături. Dar complicațiile sunt cele mai periculoase. Deoarece peritoneul se întinde pe tot abdomenul și atinge multe organe, infecțiile din peritoneu pot afecta toate aceste organe interne. De asemenea, se pot răspândi în fluxul sanguin și pot deveni sistemice în tot corpul.

Peritonita poate duce la:

  • septicemie, dacă infecția pătrunde în fluxul sanguin. Sepsisul poate duce la deces.
  • deshidratare și dezechilibre electrolitice din cauza transferului de lichide în abdomen.
  • constipație și retenție de urină atunci când organele sunt temporar paralizate.
  • adeziuni abdominale, țesut cicatricial de la inflamație care poate obstrucționa intestinele.
  • la persoanele cu afecțiuni hepatice, peritonita bacteriană spontană poate declanșa sindromul hepatorenal.

Este peritonita o urgență?


Peritonita poate fi de la ușoară la severă și poate fi localizată într-un singur loc sau difuză în tot peritoneul. Cu toate acestea, medicii tratează întotdeauna peritonita ca pe o urgență, deoarece poate deveni gravă foarte repede, mai ales dacă este infecțioasă. O infecție care se răspândește în fluxul sanguin (septicemie) poate face ca întregul organism să intre în șoc septic.

Simptomele peritonitei


Cele mai frecvente simptome ale peritonitei sunt durerea de stomac și inflamația. În caz de infecție, pacientul poate avea, de asemenea, greață și febră.

Care este cea mai frecventă cauză a peritonitei?


Infecțiile bacteriene reprezintă cea mai frecventă cauză, în special sub forma infecțiilor secundare care se răspândesc de la unul dintre organele interne. Acest lucru se poate întâmpla dacă la nivelul stomacului sau intestinului există un orificiu care permite bacteriilor din tractul gastrointestinal să intre în cavitatea peritoneală. Un apendice spart din cauza apendicitei este o altă cauză frecventă.

Cauze chimice


Inflamația este adesea cauzată de o infecție, dar uneori este doar o reacție chimică la diferite fluide corporale.

De exemplu:

  • bila se poate scurge din vezica biliară dacă o inflamație severă (colecistită) provoacă o perforație în țesuturi.
  • enzimele pancreatice se pot scurge din pancreas dacă o inflamație severă (pancreatita) provoacă o perforație în țesuturi.
  • acidul gastric se poate scurge din stomac în caz de ulcer.
  • o tumoare sau un chist care se sparge în abdomen poate provoca peritonită chimică.

Cauze infecțioase


Peritonita infecțioasă poate fie primară, fie secundară:

  • peritonita infecțioasă primară este cauzată de o infecție care își are originea chiar la nivelul peritoneului;
  • peritonita bacteriană secundară se răspândește în peritoneu din altă parte a corpului.

Infecția primară este mai puțin frecventă decât cea secundară. Infecția primară poate fi, de asemenea, introdusă în cavitatea peritoneală de către instrumentele medicale, în special atunci când le folosiți în mod regulat acasă. Dializa și alimentarea prin tuburi sunt două moduri în care se poate întâmpla acest lucru. Dializa peritoneală umple și drenează cavitatea peritoneală cu lichid prin intermediul unui tub (cateter). Alimentarea cu tubulatură pe termen lung poate trece un cateter direct prin peritoneu până la stomac sau la intestinul subțire. Această breșă în pereții organului poate introduce o infecție în restul cavității abdominale.

Infecția secundară este cea mai frecventă cauză a peritonitei. Aceasta poate fi cauzată de:

  • apendice spart (apendicită);
  • ulcer gastric perforat (boala ulcerului peptic);
  • ulcer intestinal perforat din cauza diverticulitei sau a unei boli inflamatorii intestinale;
  • pancreatită infecțioasă;
  • abces tubo-ovarian rupt din cauza unei boli inflamatorii pelvine;
  • sarcină ectopică ruptă;
  • traumatisme sau leziuni la nivelul abdomenului;
  • intervenție chirurgicală abdominală.

Care sunt semnele și simptomele peritonitei?


Simptomele tipice peritonitei includ:

  • dureri abdominale ușoare până la severe și sensibilitate la atingere;
  • abdomen umflat și dilatat;
  • deshidratare;
  • ileus paralitic (când intestinele sunt temporar paralizate).

În cazul unei infecții, este posibil ca pacientul să aibă:

  • febră;
  • greață și vărsături;
  • ritm cardiac rapid;
  • dificultăți respiratorii.

Poți avea peritonită fără să știi?


Da, este posibil. Durerea abdominală și alte simptome pot masca simptomele peritonitei propriu-zise, tocmai de aceea este important ca medicul să fie atent la riscul de peritonită.

Cum se diagnostichează peritonita?


Medicul va începe prin a pune întrebări despre istoricul medical al pacientului, va examina fizic abdomenul și va verifica dacă este umflat, sensibil la atingere sau rigid. Dacă va considera necesar, va solicita efectuarea unui test de sânge pentru a verifica dacă există dovezi de inflamație sau infecție (număr mare de globule albe). De asemenea, este posibil să solicite teste imagistice ale organelor abdominale, pentru a căuta cauzele peritonitei.

O modalitate de a confirma și de a identifica infecția specifică din peritoneu este de a extrage o parte din lichid cu un ac (paracenteză) și de a o testa într-un laborator (cultură de lichid peritoneal). În cele mai dificile cazuri, atunci când medicul nu poate găsi cauza peritonitei, poate fi necesară explorarea cavității abdominală în cadrul unei intervenții chirurgicale pentru a găsi și rezolva problema.

Care este tratamentul pentru peritonită?


Tratamentul începe de obicei cu fluide intravenoase și antibiotice cu spectru larg, pentru a trata sau preveni infecția. Dacă testele ulterioare dezvăluie bacteria sau agentul patogen exact care cauzează infecția, este posibil ca pacientului să i se administreze un antibiotic mai specific. Unele cauze necesită o intervenție chirurgicală de urgență pentru a fi reparate.

Care este prognosticul pentru persoanele cu peritonită?


Perspectiva în cazul peritonitei depinde de cauza și tipul de peritonită și de cât de repede este tratată. Diagnosticarea timpurie este importantă pentru a putea controla peritonita înainte ca aceasta să se complice. Tratamentul este de obicei eficient, dar unele complicații, cum ar fi afectarea organelor, pot fi de durată. Cei cu un sistem imunitar mai slab, din cauza diferitelor boli cronice, sunt mai expuși riscului de complicații decât alții.
Peritonita se poate dezvolta foarte brusc și este important să acționezi rapid atunci când se întâmplă.

Simptomele și nivelul de durere pot sau nu să pară o urgență. Durerea abdominală poate avea multe cauze diferite, unele mai serioase decât altele, dar dacă ai dubii este bine să mergi la medic. Dacă ai avut simptome care se accentuează încet de ceva timp și brusc se înrăutățesc, solicită imediat asistență medicală.

Anunt Diamant Aradeni.ro - publicitate online

Aradeni.ro, este un catalog regional cu profil de afaceri dedicat aradenilor, cuprizand sectiunile: Servicii, Evenimente, Index de persoane, Strazi - Harta, Anunturi, Articole, Stiri, Poze. Servicii SEO.
https://www.aradeni.ro/site/publicitate/