Arad

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern construit si dotat conform celor mai noi standarde europene.
https://www.brol.ro

Fobia sociala: Ce este si cum ne poate afecta viata?

Fobia sociala: Ce este si cum ne poate afecta viata?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
Target Web
Vizualizari
798

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Probabil ca nu este pentru prima data cand auzim despre cuvantul fobie, cuvant care desemneaza frica sau teama vis a vis de un lucru sau o situatie anume. Exista foarte multe fobii, unele mai comune, altele mai putin, insa cert este faptul ca acestea desemneaza teama. Fobia sociala este o tulburare de anxietate care se manifesta printr-o serie de simptome resimtite in context social.

Pentru a intelege mult mai bine fobia sociala, vom incepe prin a oferi cateca exemple de situatii care duc de cele mai multe ori la declansarea acesteia: vorbitul in public, folosirea toaletelor publice, mancatul in fata altor persoane, solicitarea de informatii suplimentare si lista poate continua. De fapt, fobia sociala are la baza o temere intensa de o posibila impresie negativa pe care individul in cauza ar putea sa o aiba prin comportamentul sau asupra celorlalti. De cele mai multe ori insa, teama vis a vis de aceste situatii este una nejustificata daca privim lucrurile prin prisma unei persoane care nu se confrunta cu aceasta tulburare.

Mai inainte de toate, este important de mentionat faptul ca frica este un sentiment cat se poate de normal si mai presus de orice, el reprezinta un mecanism de aparare al organismului uman. Cand aceasta teama insa devine una excesiva si apare in situatii specifice, putem vorbi despre fobie. Fobia sociala are repercusiuni destul de neplacute asupra pacientului avand in vedere ca aceasta afecteaza cea mai mare parte a vietii de zi cu zi. Iata asadar cateva lucruri importante de stiut despre fobia sociala si despre cel mai adecvat tratament pentru aceasta.

Fobia sociala poate izola pacientul de lumea exteriora


Nu sunt deloc rare situatiile in care pesoanele cu fobie sociala isi doresc cu orice pret sa se izoleze de lumea extrioara din teama de a nu face o impresie gresita. In acest fel, putem spune ca fobia sociala are un impact negativ nu doar asupra vietii personale, ci si asupra celei profesionale daca avem in vedere faptul ca o persoana aflata in aceasta situatie isi va dori sa aiba un contact cat mai redus cu cei din jur. Actiunile simple precum mancatul in public, vorbitul in public, utilizarea unor toalete publice devin situatii foarte stresante pentru persoanele in cauza. Toate aceste situatii, plus multe altele sunt lucruri care in timp pot determina persoanele cu fobie sociala sa se izoleze complet de lumea exterioara.

Netratata la timp, simptomele fobiei sociale devin din ce in ce mai intense


La fel ca si in situatia multor altor afectiuni si tulburari, daca nu este tratata la timp, simptomatologia fobiei sociale se poate agrava din ce in ce mai mult, persoanele in cauza ratand in mod constant oporunitati care li se ofera, necunoscandu-si adevaratul potential. Desigur, in situatiile mult mai grave, aceste persoane pot chiar abuza de diferite substante si pot chiar ajunge in pragul suicidului.

Cum se trateaza fobia sociala?


In general, persoanele cu fobie sociala, au o evolutie foarte buna daca aceasta tulburare este identificata timpuriu. Pentru a putea vorbi despre un tratament corect, este necesar ca mai intai sa se faca o evaluare psihologica, urmand ca mai apoi sa se apeleze la o schema de tratament. Desigur, acest lucru presupune apelarea la un medic specialist, unicul care poate pune un diagnostic si poate oferi un tratament corect.