Arad

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro

De ce sunt colorate diamantele?

De ce sunt colorate diamantele?

Detalii stire

Categorie
Stiri editorial
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Vizualizari
769

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Diamantele colorate se formează identic ca cele albe, dar în procesul de cristalizare sunt ,,capturate,, diferite particule străine, minerale sau alte elemente care au culori sau nuanțe diferite față de diamantul inițial. Aceste elemente străine în funcție de numărul și poziționarea acestora schimbă radical culoarea inițială a diamantului.

În rare cazuri cromatica și dispersia culorii este foarte intensă dând naștere Diamantelor Speciale (fancy diamonds). Dacă majoritatea diamantelor se clasifică din punctul de vedere al culorii de la D la Z, diamantele speciale au intensitate cromatică mai mare decât culoarea Z.

Incluziunile mineralelor sunt mici (uneori microscopice) cele care au rămas captive în interiorul diamantului în timpul cristalizării acestuia. Multe dintre aceste chistalizări se datorează și reacțiilor geochimice. Deseori aceste elemente sunt unice și se găsesc doar într-o singură regiune geografica. Aceste incluziuni specifice sunt ca o ,,semnatura,, pentru gemologi putând astfel să identifice originea diamantului.

Culorile diamantelor


Culorile diamantelor sunt clasificate în trei grupe
a. Diamante care au culoarea naturală
b. Diamante care au culoarea îmbunătățită
c. Diamante care au culoarea schimbată.

Diamantele care au culoarea naturala își datorează cromatica exclusiv naturii și a modului natural în care acestea s-au format. De exemplu cele albastre își datorează culoarea borului. Diamantele violet își datorează culoarea hidrogenului. Diamantele portocalii își datorează culoarea nitrogenului și lista poate să continue.
În funcție de specificul și particularitățile culorii și tipul incluziunilor interne gemologii seniori experimentați pot să identifice originea geografică a diamantului.

Valoarea diamantelor colorate


Diamantele care au culoarea îmbunătățită sunt diamante care au cromatica inițială difuză și care a fost intensificată în laborator. De exemplu un diamant galben culoarea N prin procedeu H.P.H.T (High pressure high temperature) sau prin alte procedee i-a fost intensificată culoarea mai mult decât litera Z.

Diamantele care au culoarea schimbată sunt acelea la care culoarea a fost schimbată total prin metode de laborator H.P.H.T,C.V.D (Chemical Vaporized deposition) sau altele. Diamantele negre sunt făcute în general din diamante maro. Diamantele albastre sau diamantele albe culorile D și E se pot face din diamante maro. Diamantele roz, roșii, verzi, albastre pot să aibă culoare total schimbată.

Este bine de știut că diamantele care au culoarea schimbată pot avea un proces reversibil sau ireversibil. Acest lucru înseamnă că unele diamante colorate artificial pot să-și revină la culoarea inițială. Modificările de schimbare sau îmbunătățire a culorii sau originea naturală se specifică în termeni edificatori în rapoartele gemologice.

Nu toate diamantele colorate sunt valoroase


Doar diamantele cu intesitate mai mare decât Z, cu dispersie, saturație uniformă și intensă pe toată suprafața diamantului sunt deosebit de valoroase. Excepție fac diamantele maro urmate de cele galbene care sunt mai puțin valoroase decât restul diamantelor. Diamantele colorate în laborator prin procedeu H.P.H.T nu sunt considerate culori speciale chiar dacă au culori intense. În această categorie intră diamantele albastre-electric, negre și cele care au culoarea schimbată.

Cele mai rare și valoroase culori speciale (fancy) sunt diamantele roșii, roz, albastru, verde, portocaliu. Diamantele care au culori speciale (fancy colors) sunt considerate diamante de investiție. Diamantele care prezintă culori intense se identifică, clasifică și se evaluează de către gemologi seniori experimentați.