Arad

Anunt Diamant Aradeni.ro - publicitate online

Aradeni.ro, este un catalog regional cu profil de afaceri dedicat aradenilor, cuprizand sectiunile: Servicii, Evenimente, Index de persoane, Strazi - Harta, Anunturi, Articole, Stiri, Poze. Servicii SEO.
https://www.aradeni.ro/site/publicitate/

Emotiile negative ne imbolnavesc!

Detalii

Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 2 ani si 3 luni
Vizualizari
3899

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Despre legatura dintre psihic si somatic s-au scris foarte multe; se vorbeste despre acele boli numite „psihosomatice”, adica boli declansate si intretinute de factorii psihici, dar nu multi s-au incumetat sa patrunda si sa inteleaga procesele de la nivel subconstient, acolo unde incoltesc „germenii” fiecarei boli, pana la urma. Se mai spune si se merge spre constientizarea si acceptarea ca fiecare boala e declansata de sistemul emotional, iar armonia fizica merge brat la brat cu cea psihica. E simplu de inteles si cu putine cunostinte la nivelul energetic al organismului uman, cum orice perturbare la nivel sufletesc afecteaza invariabil fizicul, prin organele corespunzatoare. Iata, pe scurt, emotiile si corespondentul lor organic…

BUCURIA – inima, intestin subtire – FOC
INGRIJORAREA – stomac, splina, pancreas – PAMANT
TRISTETEA – plaman, intestin gros – METAL
FRICA – vezica urinara, rinichi – AER
FURIA – ficat, vezica biliara – LEMN

Stresul, ca expresie a unei tensiuni psihice intense, afecteaza mai mult de 45% dintre adulti. Astfel, se vorbeste tot mai mult de oameni cu depresii si ca aceasta va fi boala secolului urmator. Poate fi, avand in vedere schimbarile ce se produc in prezent, la nivelul constientei colective. Se vorbeste despre o schimbare la nivel cognitiv, de o reorganizare a ”verbelor” din vietile noastre, iar primul ”reorganizat” sa fie, cum e si firesc!, cel de A FI. Acesta este pus deoparte în fata celui de A AVEA, iar rezultatul nu este tocmai favorabil starilor noastre evolutive, in timp.

Unii reusesc sa descarce tensiuna acumulata prin emotii, gen furie, isterie, crize de plans, etc., dar si acestea trebuie exprimate moderat pentru a nu provoca daune in interior, dupa cum vom vedea in continuare. Cei mai multi insa, traiesc emotiile negative in mod repetat, ori de cate ori se intalnesc cu persoana sau mediul care are efect stresant asupra lor, actionand dupa coduri de memorie sau tipare emotionale dupa care au functionat.

Acestea ar fi bine să fie cumva reperate, constientizate, asumate ca un fapt incomod emotional, ca pe un semnal de a intelege ca ele nu face altceva decat sa ne provoace la o schimbare în gestionarea si acestor emotii, intru armonie si cunoastere personala, intr-o evolutie si adaptabilitate mai buna. Sa nu uitam ca adaptabilitatea, pe langa procesul de perpetuare a speciei, sunt principalele caracteristicile umane!!! Apoi urmeaza si evolutia personală/individuala, in acceptiunea intuitiv-imaginara rasariteana, diferita oarecum de cea logico-rationala apuseana.

Ce se petrece in interiorul nostru in timpul unei „furtuni emotionale”?

La nivel comportamental pot aparea crize de plans sau de ras, incruntare, persoana devine irascibila, anxioasa sau violenta. La nivel fiziologic, inima bate mai repede, creste pulsul, stomacul se opreste din digerat, vasele sanguine se contracta, respiratia este insuficienta, transpiratia se poate intensifica, tensiunea arteriala, toate procesele metabolice sunt schimbate. Organismul se acidifica, sistemul imunitar este slabit, un intreg dezechilibru fiziologic-energetic-emotional, manifestat in toate cele trei parti: trup, minte, spirit.
Dintre afectiunile psihosomatice acceptate de medicina alopata in prezent, se numara hipertensiunea, astmul bronsic, colonul iritabil, gastrita si ulcerul duodenal, aritmiile cardiace, cardiopatia ischemica, tulburarile hormonale, unele alergii si eczeme, psoriazis si altele. Sunt evidente, ca pornind din stari emotionale…
Supararea si tensiunea resimtita in cadrul unui conflict familial sau profesional determina stomacul sa secrete mai mult suc gastric decat in mod obisnuit si astfel mucoasa stomacala se irita si in timp apare gastrita sau ulcerul.

Nemultumirea de sine, de viata sau de ceilalti, lipsa de incredere in viitor, tendinta spre culpabilizare conduc de multe ori la insomnie.
Mania afecteaza inima; studiile au aratat ca persoanele furioase sunt de trei ori mai predispuse la infarct, unul dintre motive fiind acela ca in timpul crizei sangele nu mai iriga suficient inima.
Deasemenea, emotiile negative slabesc sistemul imunitar, persoanele pesimiste si anxioase fiind mai vulnerabile in fata infectiilor virale sau bacteriene. Buna functionalitate a sistemului imunitar este in acord perfect cu armonia sufleteasca si cu pacea interioara, pacea inimii, nu exista nici o indoiala despre acestea!

La polul opus, optimismul si increderea mobilizeaza organismul in lupta cu boala iar vindecarea se face mai repede. Studii recente in neurostiinta arata ca emotiile influenteaza dezvoltarea cognitiva si joaca un rol central in dezvoltarea aproape a tuturor aspectelor comportamentale interpersonale. Astfel, afectivitatea pozitiva (incredere, optimism, caldura sufleteasca, prietenie, IUBIRE etc) traita si impartasita de subiect, stimuleaza functiile de adaptare si procesele de invatare, persoana reusind sa integreze mai usor noi sarcini, situatii, persoane, sa gaseasca solutii si sa colaboreze in mod armonios. Se spune despre cancer ca e o boala a schimbarii, iar toti cei ce au trecut cu bine peste boala, au depasit un obstacol ce a venit cu schimbari majore la nivel emotional si evident, au facut-o cu mult optimism si cu multa incredere in viata. Este tot mai limpede ca relatiile interumane sunt importante si au ca baza felul nostru de a fi, in buna intelegere (sau nu) cu cei din jur si cu bucuria de viata. O astfel de atitudine genereaza un om implinit si cu putine dezechilibre la nivelul fizicului si psihicului. Un om in dezacord cu apropiatii sai, in dezacord cu el - in primul rand -, are un sistem energetic precar, mai devreme sau mai tarziu boli de diferite naturi, in functie de emotiile dominante, il vor ”ataca” si, conform LEGII ATRACTIEI: CE DARUIESTI IN JURUL TAU, ASTA VEI SI PRIMI INAPOI!
Alegerea in a procesa o informatie, o situatie de viata sau o problema, este intotdeauna a noastra, este intotdeauna personala.

Tu alegi sa fi suparat, trist, sau – pur si simplu – sa acepti toate cele asa cum sunt, determinat fiind sa actionezi altfel decat ai facut-o pana acum, ca rezultatele, evenimentele – sau emotiile vietii tale – sa fie DE BINE, IN BUCURIE SI TOTALA ASUMARE SI ACCEPTARE.

Tu esti propriul scenarist si regizor de film in viata (filmul!) tau, si tot tu joci si rolul principal, stii asta, nu-i asa? Creația, Universul Dumnezeu – in cine crezi tu!-, a lasat liberul arbitru de actiune, in aceasta existenta pamanteasca. E foarte important sa intelegi asta, sa intelegem asta, imi spun si mie! Si, daca asa stau treburile, atunci, ce alegi sa faci? Un film de aventuri, presarat de bucurii si umor, sau unul dramatic si in suferinta ai vrea sa joci? Hm? E o alegere ce ne apartine!!!
Sa fiti sanatosi si sa fiti bucurosi mereu, chiar si numai pentru miracolul existentei pamantesti!

Dr. Lavinia Bratu - Nutriționist – Clinica Brol Timișoara
Fitoterapeut, Formator, Consilier de dezvoltare personală
0749 194 944

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Arad - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Arad pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro