Arad

Anunt Diamant EuroInstal - Calea Radnei

EuroInstal Arad - Calea Radnei - tevi, fitinguri cupru, sanitare, accesorii pentru baie
https://euro-instal.ro

Seara de lectura la Libraria Corina - Ana Maria si ingerii de Radu Aldulescu

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 4 ani si 2 luni
Vizualizari
3163

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Pornind de la povestea unei aradence, romancierul Radu Aldulescu a scris un roman, „Ana Maria si ingerii", din care actorul Ovidiu Ghinita va citi joi, 8 iulie, ora 19,00, la Libraria CORINA.

Lansare: o premiera pe piata de carte autohtona, Ana Maria si ingerii de Radu Aldulescu

Pentru prima data, o persoana isi cere dreptul la existenta intr-o carte, iar un scriitor profesionist o transforma in personaj de roman.

• Lansarea cartii: miercuri, 16 iunie, ora 19.00, la Clubul Taranului Roman / Alaturi de autor, participa: Paul Cernat, Daniel Cristea-Enache, Bogdan-Alexandru Stanescu si Oana Boca

Radu Aldulescu este unul dintre cei mai puternici prozatori ai momentului: distins cu Premiul U.S.R. pentru proza inca de la debut, Aldulescu se numara printre scriitorii romani cu cel mai mare succes de critica

• Radu Aldulescu a scris scenariul filmului Terminus Paradis (regizat de Lucian Pintilie), care a obtinut Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Venetia

Povestea cartii:

Pe data de 9 februarie 2009, pe adresa de e-mail a Editurii Cartea Romaneasca sosea un mesaj cu totul neobisnuit: o romanca stabilita de multa vreme la Viena voia sa-si incredinteze drama cumplita unui scriitor roman, care urma sa o transforme intr-o carte. O mama indurerata striga dupa ajutor. Pentru prima data, unui om trecut printr-o grea incercare ii venise ideea sa apeleze la puterea vindecatoare a literaturii.

Cel care a acceptat imediat inedita provocare a fost romancierul Radu Aldulescu. Desi lucra la un nou roman, s-a intrerupt, si s-a urcat in primul avion de Viena, ca sa salveze o poveste si sa traduca un teribil cosmar in litera scrisa. Sa-l neutralizeze, prin forta cuvintului.

Timp de o saptamina, s-a documentat. Laconic, taciturn, preocupat doar de scrisul sau, la intoarcere Radu Aldulescu n-a spus decit atit: „Doamna Mariana este o femeie extraordinara. A avut o viata tare chinuita. Va fi o carte..." .

Avea nevoie de mult curaj ca sa treaca granita realitatii, dar s-a apucat fara intirziere de treaba.

De atunci a trecut putin mai mult de un an. Intre timp, Mariana s-a repatriat. Acum traieste in Romania, iar viata ei, pe care Radu Aldulescu incearca sa o metamorfozeze in fictiune, a devenit, deja, o carte, romanul Ana Maria si ingerii, adica un pariu cu destinul, pe viata si pe moarte.

Despre roman:

Mama Anei Maria, Mariana, a fugit din Romania in 1987 si a locuit la Viena douazeci de ani. Cei mai importanti ani din viata ei. O perioada in care, alaturi de fiica ei, a incercat sa-si infrunte destinul si sa lupte cu boala necrutatoare a copilei. O boala cu nume de fiara: Lupus.

O viata de om, la sfirsitul careia ramin amintiri si o marturisire facuta intregului univers.

Din dragostea si durerea unei mame s-a scris aceasta carte, care nu este doar o poveste adevarata, ci si un act de curaj. Curajul Marianei de a-si dezvalui cele mai intime trairi si suferinte si curajul scriitorului, Radu Aldulescu, de a transforma realitatea in fictiune.

Radu Aldulescu despre carte
:

„In ce ma priveste, viata oricarui om este un roman intruchipind adesea o proiectie a rugaciunii catre ingerul dat omului spre pazirea sufletului si pacatosului trup, pe cind omul cu obiceiurile lui rele miniaza curata lumina a ingerului, izgonindu-l de la el cu metehnele cele de rusine: cu minciunile, cu clevetirile, cu pizma, cu osindirea, cu trufia, cu neplecarea, cu neiubirea de frati si tinerea de minte a raului, cu iubirea de bani, cu necuratia, cu minia, cu scumpetea, cu mincarea fara de sat si betia, cu multa vorbire, cu gindurile cele rele si viclene, cu indraznirea spre pacate si mai cu seama spre pofta cea rea, trupeasca. Cunoscind-o si ascultind-o pe femeia aflata in cautarea cuiva care sa-i scrie romanul vietii, am simtit in fiinta ei, in vorbele si-n toata povestirea ei un patos inlacrimat al pocaintei, care venea din aceeasi rugaciune: cum voi putea sa-mi cer iertare faptelor mele celor amare, rele si viclene in care cad in toate zilele si noptile si in tot ceasul? De aceea cad inaintea ta si ma rog, pazitorul meu cel sfint, milostiveste-te de mine pacatosul. Fii mie sprijinitor si Imparatiei lui Dumnezeu ma fa partas cu toti sfintii; acum si pururea si-n vecii vecilor. Amin!"

Scriitorul:

RADU ALDULESCU s-a nascut la 29 iunie 1954 la Bucuresti si a debutat in 1993 la Editura Albatros, cu romanul Sonata pentru acordeon, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania. A mai publicat romanele: Amantul Colivaresei (editia I, Nemira, 1996; editia a II-a, Cartea Romaneasca, 2006), Ingerul incalecat (Phoenix, 1997), Istoria eroilor unui tinut de verdeata si racoare (editia I, Nemira, 1998; editia a II-a, Cartea Romaneasca, 2007), Proorocii Ierusalimului (editia I, Editura Publicatiilor pentru Strainatate, 2004; editia a II-a, Corint, 2006; Cartea Romanesca, 2009), Mirii nemuririi (Cartea Romaneasca, 2006). A scris scenariul filmului Terminus Paradis (regizat de Lucian Pintilie), care a obtinut Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Venetia.

In anul 2008 a fost distins cu Premiul „Ion Creanga" al Academiei Romane pentru romanul Mirii nemuririi.

Criticii despre Radu Aldulescu:

Dan C. Mihailescu: „Radu Aldulescu este, dupa parerea mea, cel mai puternic prozator, omul cu filonul narativ cel mai viril din proza noastra aparuta dupa ’89."

Stefan Agopian: „Radu Aldulescu e unul dintre putinii nostri prozatori nascuti si nu facuti. Scrie proza asa cum respira, o proza bolovanoasa, gifiita uneori, cinica si tulburatoare in acelasi timp. Poate sa nu-ti placa, dar e imposibil sa nu-i admiri forta cu care descrie o lume de pe care Dumnezeu si-a luat mina."

Bogdan-Alexandru Stanescu: „Romanele lui Radu Aldulescu au irupt in peisajul literar romanesc cam asa cum a aparut Rasputin la curtea Tarului Nicolae, intrind cu opincile noroite in fitele parfumate si inzorzonate ale optzecismului, bagindu-si palmele muncite pe sub fustele Tarinei proza scurta si, in general, netinind cont de «progresele» tactice/teoretice ale prozei momentului. Dupa ani buni de antrenament intru rafinarea ce tinea loc de sinceritate, intru esopismul ridicat la rang de arta, apare un Aldulescu frust, decupat parca atunci din lumea pe care o pune in fata oglinzii. E salahorul care-i tine loc fie de narator, fie de personaj principal, insul dezabuzat care nu se poate stabili nicaieri, tipul violent, in continua lupta cu propria viata, golanul."

Daniel Cristea-Enache: „Radu Aldulescu a fost de la bun inceput un creator de vocatie, nu doar de aspiratie."

Mihai Zamfir: „…o lume literar celiniana n-a fost creata la noi pina la Radu Aldulescu."

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro