Arad

Laboratorul fARAD

Laboratorul fARAD

Detalii

Telefon
0726694435
Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 4 ani si 2 luni
Apartine de
Cinema Arta
Vizualizari
2060

Reprezentari

DataOraLocatie
Marti 3 octombrie 2017 - Duminica 8 octombrie 2017

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Laboratorul fARAD revine la Cinema Arta din Arad între 3–8 octombrie 2017 în cadrul festivalului de film cu același nume. Destinat tinerilor profesioniști ai filmului documentar, laboratorul abordează practic relația dintre componenta tehnică și cea artistică a documentarului creativ de cinema, preluând modelul unor programe asemănătoare desfășurate de Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA.

fARAD este un eveniment fondat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu și a Romanian Film Initiative, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și co-curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant programare Mihai Chirilov). Direcția artistică a festivalului aparține Monei Nicoară. Partenerii festivalului sunt 111 Film (Eugen Lumezianu) și Asociația Culturală pentru Educație prin Artă. Pentru acest laborator Asociația Culturală pentru Educație prin Artă a primit sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Laboratorul fARAD 2017 este constituit dintr-un atelier practic intensiv susținut de Dana Bunescu pe durata a șase zile, având ca temă Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă, și un seminar despre Storytelling și montajul de documentar susținut de Erin Casper (SUA). Acestora li se adaugă sesiuni de feedback cu invitații speciali ai festivalului pe proiectele în dezvoltare ale participanților.

Laboratorul fARAD este un laborator creativ unic, constituit dintr-un atelier practic intensiv susținut de Dana Bunescu pe durata a șase zile, având ca temă Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă, și un seminar despre Storytelling și montajul de documentar susținut de Erin Casper (SUA). Acestora li se adaugă sesiuni de feedback cu invitații speciali ai festivalului pe proiectele în dezvoltare ale participanților.

Participanții selecționați de un grup format din board-ul festivalului fARAD și mentorii invitați la ateliere vor fi expuși nu doar la informații de ordin tehnic sau formal, dar și la o întreagă rețea de sprijin profesional și mentorat continuu din partea unor profesioniști de cel mai înalt nivel din comunitatea națională și internațională a documentariștilor.

Temele abordate în cadrul atelierului practic dedicat sunetului de film documentar sunt:
  • planificarea și înregistrarea sunetului în producție, în priză directă,
  • principii pentru montajul de sunet în documentar,
  • prelucrarea sunetului din materiale de arhivă,
  • reconstrucția sunetului pentru materiale brute mute, și
  • designul de sunet în documentar (fără a atinge muzica și scoring-ul).

Pe lângă demonstrații și ilustrații din diverse filme, se va recurge și la o serie specifică de exerciții practice menite să extindă capacitatea tehnică și imaginația creativă a tinerilor documentariști și să înarmeze participanții pentru dezvoltarea și producția propriilor proiecte.

Seminarul de storytelling și montaj de film documentar susținut de Erin Casper va aborda subiecte precum:
  • structura emoțională și structura narativă a documentarului,
  • arcul de montaj al unei scene și transformările acestuia în funcție de structura filmului,
  • procesul de trial and error în montaj,
  • lungul drum de la asamblaj la rough cut, la fine cut și picture lock.

Dana Bunescu este principalul monteur al noului val din cinematografia românească (câștigătoare a Ursului de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2017 pentru montajul filmului Ana, Mon Amour, regizat de Călin Peter Netzer), dar și o pasionată de montajul de film documentar și producția, montajul și design-ul de sunet. Notabile în acest sens sunt creditele sale pentru Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu și Things We Said Today (în lucru) — ambele de Andrei Ujică, precum și documentarul filmat în stil cinéma vérité de Laura Căpățână, Aici… adică acolo, câștigător la TIFF 2013.

Nominalizată la Emmy, Erin Casper a montat cel mai recent filmul Risk al regizoarei Laura Poitras, câștigătoare la Oscar pentru CitizenFour. Alte credite includ American Promise, care a câștigat Premiul Special al Juriului la Sundance în 2013; The Last Season, nominalizat la Independent Spirit Awards în 2015; The New Black, nominalizat la NAACP Image Award; și Școala Noastră, câștigător la AFI Docs; precum și documentare scurte pentru Vanity Fair, Field of Vision, New York Times Op-Docs și The Intercept. Erin a fost mentor și participant la laboratoarele de montaj și producție de la Sundance și Independent Filmmaker Project și a fost prima câștigătoare a prestigioasei burse de montaj Karen Schmeer.

Participanți și selecție

Laboratorul se adresează creatorilor de filme documentare, producătorilor, editorilor, sunetiștilor, autorilor, redactorilor şefi sau altor profesionişti de televiziune sau mass-media din România, care sunt interesați de proiecte creative de film documentar şi formate inovatoare de non-ficţiune, și care au realizat cel puțin un scurtmetraj și cel mult un lungmetraj documentar.

Cei interesaţi sunt rugați să se înscrie trimițând formularul de înscriere și materialele precizate la adresa laborator @ farad.ro până la data de 5 septembrie 2017, inclusiv.

Vor fi acceptate maximum 8 proiecte participante, cu maximum doi participanți pentru fiecare proiect, iar anunțul selecției finale a participanților va fi făcut în data de 12 septembrie 2017.

Aplicațiile vor include:
  • formular de înscriere,
  • CV și filmografie completă,
  • un documentar realizat de aplicant (încărcat pe vimeo / youtube cu parolă)
  • un scurt eseu despre viziunea creativă a tânărului cineast (maximum 1000 de cuvinte),
  • sinopsisul proiectului în dezvoltare (maximum 300 de cuvinte)
  • prezentarea proiectului de documentar propus pentru dezvoltare (indiferent de lungime - scurtmetraj sau lungmetraj documentar, maximum o pagină),
  • un material (între 10-60 minute) pentru proiectul propus pentru dezvoltare (încărcat pe vimeo / youtube cu parolă).

Participarea la laborator, utilizarea echipamentelor de sunet pe durata atelierului practic și cazarea sunt gratuite pentru toți participanții selectați, care își vor asigura însă costurile de deplasare la Arad și masa pe durata laboratorului.

Anunt Diamant EuroInstal - Calea Radnei

EuroInstal Arad - Calea Radnei - tevi, fitinguri cupru, sanitare, accesorii pentru baie
https://euro-instal.ro