Arad

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro

Teatrul Clasic Ioan Slavici

Detalii teatru

Adresa
Arad, Bulevardul Revolutiei, nr. 103
Telefon
0257280016
Web
https://teatrulclasic.ro
Social links
Categorie
Teatre
Modificat
acum 5 luni si 2 saptamani
Vizualizari
6820

Voteaza & Distribuie

Prezentare teatru

Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad


Teatrul Clasic „Ioan Slavici" functioneaza intr-una dintre cele mai impresionante cladiri ale Aradului. Edificiul, datorita amplasarii sale, constituie un adevarat cap de perspectiva pe bulevardul central al orasului.

Impunatoarea cladire a fost ridicata in secolul al XIX-lea. In anul 1868 conducerea Aradului a decis ridicarea a doua edificii reprezentative pentru oras: cel al Primariei si cel al Teatrului.

Pentru construirea lor era nevoie de suma de 700.000 de florini, care a fost pusa la dispozitia administratiei de catre o banca vieneza. Ridicarea cladirii teatrului aradean a inceput in anul 1872 si s-a incheiat in 1874, an in care au avut loc si primele reprezentatii. Edificiul in stil neoclasic a fost construit cu trei nivele, avand intrarea principala in axul bulevardului si marcata de coloane ce sustin un fronton. O atentie deosebita a fost acordata acusticii, sala fiind conceputa cu un perete rotund din lemn de brad. Sala avea trei etaje, galerie si 92 de loji.

La parter erau 276 scaune si 150 locuri pentru stat in picioare, la etajele I si II erau numai loji, iar la etajul III un balcon cu 72 locuri si galeria cu 170 locuri. In total sala avea o capacitate de 1250 locuri. Scena avea o adancime de 16 m, deschiderea de 10 m si o inaltime a podului de 20 m. La decorarea salii au lucrat artisti si meseriasi din Viena, Budapesta si Arad. Totusi sala era inghesuita de locuinte, pravalii si un restaurant, lucru ce a fost tot timpul comentat de iubitorii de teatru care ar fi vrut o sala rezervata doar teatrului asa ca in alte orase mari.

Iluminarea se facea cu un candelabru cu 36 de brate, ca la Opera din Viena, iar parterul iluminat cu gaz. De la acest gaz a luat foc intregul edificiu arzand aproape in intregime. Dupa incendiul din 18 februarie 1883 Consiliul Orasenesc a hotarat reconstructia teatrului pe vechiul amplasament, folosindu-se partile din cladire care au supravietuit incendiului. Sala a fost modernizata atat ca acces al spectatorilor cat si privind dispunerea locurilor.

De asemenea s-a imbunatatit iluminatul, fiind montat un mare candelabru Siemens care functiona cu electricitate. Si scena a fost modernizata prin intarirea podului, cu stalpi de fier si s-a montat o cortina de fier de 80 tone. Incepand din anul 1874 si pana la Primul Razboi Mondial, in cladirea teatrului au avut loc numeroase reprezentatii teatrale, care au fost sustinute de asociatii teatrale locale, dar si de unele trupe consacrate, de renume.

Pe parcursul anilor, in interiorul edificiului au fost facute numeroase modificari. In anul 1948 autoritatile decid constituirea institutiei profesioniste de spectacol, numita Teatrul Roman de Stat Arad, apoi Teatrul de Stat Arad denumire sub care teatrul aradean a functionat pana in anul 2006 cand Consiliul Local al Municipiului Arad a hotarat ca institutia sa ia numele actual.

In anul 1957, un incendiu devastator a distrus o mare parte din cladirea teatrului tocmai cand se finalizasera ample lucrari de reparatii. Autoritatile locale au alocat imediat fondurile banesti necesare refacerii complete a edificiului, cu ocazia lucrarilor efectuate atunci dandu-i-se forma de azi.

Proiectul de refacere a Teatrului a fost atribuit celui mai important arhitect specializat in constructia de teatre din Romania, profesorul Alexandru Iotzu de la Academia de Arhitectura din Bucuresti. Acesta a cerut si autoritatile au aprobat ,ca intreaga cladire sa fie destinata numai teatrului. Astfel firmele si locuintele care au supravietuit incendiului au fost mutate in alta parte. S-a pastrat dispunerea pe amplasamentul vechi a salii, intrarea fiind proiectata pe axul bulevardului. Intrarea in sala de spectacol a fost agrementata cu foaiere generoase la cele trei niveluri ale salii de spectacol.

Sala a fost refacuta pe structuri de beton, scena a ramas la dimensiunile dinaintea incendiului, fiind salvata de la foc de cortina de fier. S-au amenajat cabine generoase pentru actori, ateliere de productie, o sala de sport, biblioteca, sali de repetitie, magazii de decoruri si recuzita etc. Arhitectul a trebuit sa rezolve spatiul dintr-o curte interioara, prin extinderea holului central iar la etaj s-a proiectat, impreuna cu arhitectul Cristea Milos o sala studio cu 197 de locuri cu toate dotarile necesare: cabine, foaiere, intrare separata, magazie de decoruri cu o trapa de acces spre magazia de decoruri de la sala mare. Fatada in stil neoclasic a fost proiectata de Cristea Milos, intre cele 5 coloane urmand sa fie amplasate si trei muze. Frontonul a fost decorat cu un basorelief realizat de sculptorii aradeni Valeriu Brudascu, Ioan Tolan si Emil Vitroel.

Tot atunci s-a construit langa Turnul pompierilor atelierul de tamplarie garajele teatrului si magazia de decoruri, amenajata sub forma de boxe. La inaugurarea in 1960 a cladirilor Teatrului de Stat, Aradul avea cea mai moderna cladire de teatru din Romania. In anul 1967, a avut loc si inaugurarea salii Studio care a intrat in programul reportorial. Aceasta a doua sala fiind dotata tot cu o scena italiana s-a hotarat in 2002, transformarea ei intr-o sala multifunctionala destinata spectacolelor experimentale si de studio.

In prezent, in interiorul cladirii, pe langa Teatrul de Stat Arad, mai functioneaza si Filiala Arad a Uniunii Scriitorilor din Romania precum si redactia prestigioasei reviste de cultura ARCA . Trupa teatrului aradean numara 28 de actori ,doi regizori si trei scenografi, care acopera un program repertorial distinct pe cele doua sali: Sala Mare cu 400 de locuri, rezervata cu preponderenta repertoriului clasic iar sala Studio cu 100 de locuri este folosita pentru proiecte din dramaturgia contemporana si cele legate de experimentul teatral.

Anunt Diamant Euroinstal

Euro Instal Arad - Instalatii sanitare si accesorii
https://euro-instal.ro